FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pet sindikalnih središnjica ograđuje se od podrške zdravstvenoj reformi

ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Pet sindikalnih središnjicaogradilo se danas od medijskih interpretacija po kojima su, nakonjučerašnjeg sastanka s premijerom Ivom Sanaderom, podržale najavljenuzdravstvenu reformu.
ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Pet sindikalnih središnjica ogradilo se danas od medijskih interpretacija po kojima su, nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom Ivom Sanaderom, podržale najavljenu zdravstvenu reformu.

Sindikati su protiv sustava zdravstva koji će pogodovati samo bogatima i reforme koja će pospješiti daljnje socijalno raslojavanje građana, a uključuje i plaćanje 15 posto zdravstvenih usluga, ističe se u zajedničkom priopćenju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Udruge radničkih sindikata Hrvatske, Hrvatske udruge sindikata i Sindikata usluga UNI-CRO.

Na sastanku s premijerom i resornim ministrima zbog opširnog dnevnog reda nije se u cijelosti raspravljalo o svim točkama, već su predsjednici središnjica informirani o mišljenju Vlade u vezi s reformom mirovinskog sustava, te općim pravcima reforme zdravstvenog sustava.

Sindikalni čelnici podsjetili su Sanadera na zaključak prošloga zajedničkoga sastanka u studenom 2005. da će se prije početka rasprave održati tematska sjednica sa socijalnim partnerima, radi postizanja što većega suglasja u procesu reforme, a sindikalni će predstavnici biti uključeni u izradu prijedloga reforme.

Sindikati su odredili svoju predstavnicu koja nijednom nije pozvana na zajednički sastanak i nije sudjelovala u izradi prijedloga reforme.

Sindikalci ističu kako je otkazan i za petak dogovoreni sastanak s ministrom zdravstva Nevenom Ljubičićem i voditeljem stručne skupine za reformu Andrijom Hebrangom, na kojemu su trebali biti predstavljeni rezultati analize sadašnjega zdravstvenog sustava te raspravljen prijedlog zdravstvene reforme. Termin novog sastanka bit će naknadno određen.

Odvojenim priopćenjem javila se i šesta središnjica, Matica hrvatskih sindikata javnih službi, koja nije potpisala zajedničko priopćenje jer nije mogla utjecati na njegov tekst, iako se s većinom navoda slaže.

Na sastanku s premijerom nije bilo riječi o tome podržavaju li sindikati zdravstvenu reformu ili ne, pa je problematiziranje tog pitanja zasad nepotrebno.

Hoće li sindikati poduprijeti cjelovitu reformu ili ne ovisit će o tome što će čuti na sastancima koji slijede, ističe Matica sindikata javnih službi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙