FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen screening za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja

BRUXELLES, 31. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski stručnjaci ipregovarači nastavili su u utorak u Bruxellesu bilateralni screeningza poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja, najopširnije i jedno odnajtežih poglavlja u pregovorima za punopravno članstvo u EU.
BRUXELLES, 31. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski stručnjaci i pregovarači nastavili su u utorak u Bruxellesu bilateralni screening za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja, najopširnije i jedno od najtežih poglavlja u pregovorima za punopravno članstvo u EU.

Hrvatski će predstavnici u prva četiri dana ovoga tjedna predstavnicima Europske komisije obrazložiti stanje u hrvatskoj poljoprivredi i stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom.

Voditeljica radne skupine za to poglavlje Ružica Gelo rekla je da je na upitnik Europske komisije od stotinjak stranica Hrvatska pripremila odgovore na oko 460 stranica i još stotinjak stranica screening lista.

Na upit koliki je stupanj usklađenosti hrvatske poljoprivredne politike s europskom, Ružica Gelo je odgovorila da je vrlo teško dati opću ocjenu zbog heterogenosti poglavlja. "U nekim segmentima, poput nadzora kvalitete proizvoda, postoji gotovo puna usklađenost, dok je u nekima potrebno uskladiti gotovo sve", rekla je Gelo.

Dva su osnovna razloga neusklađenosti hrvatske poljoprivredne politike s acquisom - jedan je što se europska pravna stečevina često mijenja, a drugi što Hrvatska, dok ne postane punopravna članica EU-a, mora poštivati svoje međunarodne obveze, primjerice članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Nakon završetka bilateralne faze screeninga, Europska komisija treba napraviti izvješće o screeningu koje onda proslijeđuje Vijeću EU-a. Na temelju toga izvješća radi se pregovaračka pozicija EU-a za to poglavlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙