FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen screening za poglavlje slobode kretanja roba

BRUXELLES, 17. siječnja 2006. (Hina) - Eksplanatorna faza screeningaza poglavlje sloboda kretanja roba nastavljena je u utorak uBruxellesu.
BRUXELLES, 17. siječnja 2006. (Hina) - Eksplanatorna faza screeninga za poglavlje sloboda kretanja roba nastavljena je u utorak u Bruxellesu.

Screening, dubinska analiza usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom za poglavlje sloboda kretanja roba započeo je u ponedjeljak. Tijekom eksplanatorne faze, koja će za ovo poglavlja trajati do petka, predstavnici Europske komisije objašnjavaju hrvatskim i turskim pregovaračima europsku pravnu stečevinu.

U veljači će uslijediti bilateralna faza screeinga, kada će hrvatski predstavnici prezentirati Europskoj komisiji u čemu se domaće zakonodavstvo razlikuje od europskog.

U ponedjeljak, na prvom sastanku, predstavnici Europske komisije upozorili su hrvatske pregovarače na kampanju Hrvatske gospodarske komore, koja se vodi pod geslom "Kupujmo hrvatsko".

Voditeljica radne skupine za poglavlje sloboda kretanja roba i tajnica pregovaračkog tima Tamara Obradović Mazal rekla je da su predstavnici Europske komisije u ponedjeljak spominjali sličan primjer Irske od prije 20 godina kada je zbog kampanje "Kupujmo irsko" završila pred Europskim sudom pravde.

"Takav slučaj nam je prezentiran i mi ćemo naravno analizirati vlastitu kampanju u svjetlu odluke Europskog suda pravde", rekla je Obradović Mazal.

Prije dvadesetak godina, Irska je zbog slične kampanje završila pred Europskim sudom pravde i izgubila spor, jer takva kampanja, koja se financira iz državnih izvora, u neskladu je s odredbama o ravnopravnom tretiranju proizvoda na tržištu.

Sloboda kretanja roba spada u tzv. Četiri slobode (kretanje roba, kapitala, osoba i usluga), na kojima se temelji funkcioniranje jedinstvenog europskog tržišta.

Hrvatska će u sklopu priprema za ulazak u članstvo morati unijeti u svoje zakonodavstvo direktive koje se odnose na standardizaciju pojedinih proizvoda te brojne druge propise.

Prema mišljenju Europske komisije Hrvatska je osnivanjem agencija i državnih zavoda uspostavila temelje za administrativnu strukturu koja je potrebna za normizaciju, ocjenu sukladnosti i nadzora nad tržištem. Međutim, ističe Komisija, pred Hrvatskom je još veliki posao na usklađivanju u ovom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙