FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo screening za poglavlje carinske unije

BRUXELLES, 31. siječnja 2006. (Hina) - Eksplanatorna faza screeningaza poglavlje carinska unija započela je u utorak u Bruxellesu, gdje ćepredstavnici Europske komisije objaŠnjavati hrvatskim i turskimpregovaračima europsku pravnu stečevinu na tom području.
BRUXELLES, 31. siječnja 2006. (Hina) - Eksplanatorna faza screeninga za poglavlje carinska unija započela je u utorak u Bruxellesu, gdje će predstavnici Europske komisije objaŠnjavati hrvatskim i turskim pregovaračima europsku pravnu stečevinu na tom području.

Specifičnost ovoga poglavlja jest u tome što Europska unija kao carinska unija nema svoje carinske službe, nego poslove carinjenje obavljaju one zemlje članice, čije su granice ujedno i vanjske granice EU-a. Stoga će Hrvatska s danom ulaska u EU preuzeti carinske poslove od Slovenije i Mađarske, a do toga trenutka mora osposobiti carinsku upravu za obavljanje te zadaće.

U utorak, prvog dana screeninga, predstavnici Europske komisije objašnjavat će acquis communautaire, pravnu stečevinu Zajednice, koji se odnosi na carinske postupke, carinska oslobađanja, postupak provoza te postupke s ekonomskim učinkom. Drugi dan na redu je carinska klasifikacija i tarife, carinske vrijednosti, podrijetlo roba i međunarodna carinska suradnja.

Prema riječima Martine Dalić, hrvatskog pregovarača za ovo poglavlje, Hrvatska je na zakonodavnom planu u ovom poglavlju u velikoj mjeri usklađena, a najveći posao očekuje Carinsku upravu koja se mora osposobiti za praktičnu provedbu svih aktivnosti koje provodi carina EU-a.

Druga, bilateralna, faza screeninga za ovo poglavlje održat će se 15. i 16. ožujka, kada će članovi hrvatske pregovaračke skupine prezentirati do sada ostvarenu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom u ovom poglavlju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙