FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pastori: Vlada derogirala ustavne i zakonske odredbe o vjerskim zajednicama

ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Na okruglom stolu održanom danas upovodu Dana vjerske slobode predstavnici crkava reformacijske baštineocijenili su da Vlada prema pojedinim zajednicama ima diskriminatorskiodnos jer je predvidjela mogućnost sklapanja Ugovora samo s onima kojesu na području Hrvatske djelovale na dan 6. travnja 1941., nastaviledjelovati u kontinuitetu, koje su imale više od 6.000 vjernika ili supak povijesna vjerska zajednica europskog kulturnog kruga.
ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Na okruglom stolu održanom danas u povodu Dana vjerske slobode predstavnici crkava reformacijske baštine ocijenili su da Vlada prema pojedinim zajednicama ima diskriminatorski odnos jer je predvidjela mogućnost sklapanja Ugovora samo s onima koje su na području Hrvatske djelovale na dan 6. travnja 1941., nastavile djelovati u kontinuitetu, koje su imale više od 6.000 vjernika ili su pak povijesna vjerska zajednica europskog kulturnog kruga.

Pastori Kršćanskog centra "Riječ Života", Crkve cjelovitog evanđelja i Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH Damir Šićko Alić, Mario Dučić i senior Jasmin Milić smatraju da je tim Zaključkom od 23. prosinca 2004. Vlada derogirala Ustavne i zakonske odredbe o pravnom položaju vjerskih zajednica.

Bez sklopljenog Ugovora s Vladom takve vjerske zajednice primjerice nemaju pravo na dušebrižničke službe, konfesioni vjeronauk, pravo na crkveno vjenčanje s učincima građanskog braka, te pravo na finaciranje iz državnog proračuna, rečeno je na okruglom stolu "Primjena Zakona o vjerskim zajednicama u RH" .

Podsjetili su da su da su protiv tog Zaključka i Ustavnom sudu podnijeli zahtjev za ocjenom ustavnosti.

Pastori su izrazili nezadovoljstvo i djelovanjem vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, kojoj je na čelu tajnik Franjo Dubrović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙