FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA Naftaplin: s bušotine Molve 42 oko 200 milijuna kubika plina

ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - INA Naftaplin je tijekom ovogvikenda pustio u proizvodnju novu bušotinu Molve 42 koja bi, kako seočekuje, dnevno mogla davati oko 200 tisuća prostornih metaraprirodnog plina, potvrđeno je danas u Naftaplinu.
ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - INA Naftaplin je tijekom ovog vikenda pustio u proizvodnju novu bušotinu Molve 42 koja bi, kako se očekuje, dnevno mogla davati oko 200 tisuća prostornih metara prirodnog plina, potvrđeno je danas u Naftaplinu.

Proizvodnja s bušotine Molve 42 počela je u nedjelju ujutro, trenutno se s nje proizvodi 120 tisuća prostornih metara dnevno, a nakon dodatnih radova ta bi bušotina trebala davati više od 200 tisuća kubika prirodnog plina dnevno, kažu u Naftaplinu.

Ističu da je nova bušotina Molve 42 puštena u proizvodnju 28 dana prije roka, a time Naftaplin želi osigurati dodatne količine prirodnog plina tijekom ove zime.

To je dvadeseta bušotina na podravskom polju Molve, najvećem plinskom polju u kopnenom dijelu Hrvatske, a tijekom ove godine očekuje se puštanje u proizvodnju još dviju novih bušotina, jedne na polju Gola i jedne na polju Kalinovac.

Bušotina Molve 42 povećat će ukupnu proizvodnju s polja Molve za oko četiri posto.

Dnevna proizvodnja s polja Molve je oko tri milijuna prostornih metara, a godišnja je proizvodnja s tog najvećeg plinskog polja u Hrvatskoj oko 670 milijuna prostornih metara prirodnog plina.

To je više od trećine ukupne hrvatske proizvodnje prirodnog plina koja je u prošloj godini iznosila 1,8 milijardi kubika.

Od toga je na kopnenim poljima u Panonu proizvedeno 1,39 milijardi kubika, od čega najviše s polja Molve, te polja Kalinovac (262 milijuna prostornih metara), a proizvodnja s polja u sjevernom Jadranu, s polja Ivana i Marica, u prošloj je godini iznosila 445 milijuna kubika.

Prirodni plin u Hrvatskoj koristi oko 470.000 potrošača, a godišnja je potrošnja oko 2,8 milijardi kubika, od čega se domaćom proizvodnjom zadovoljava oko 60 posto, a ostatak, 40 posto uvozom ruskog plina.

Početkom ovog tjedna, doznaje se u Naftaplinu, stabilizirao se i uvoz iz Rusije, te se uvoze planirane količine od oko 130 tisuća prostornih metara na sat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙