FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreni radovi na plinovodu Pula-Karlovac

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Početak radova na plinovoduPula-Karlovac, vrijednosti 90 milijuna eura, te podmorskom plinovoduod platforme Ivana K u sjevernom Jadranu do Pule, vrijednosti oko 45milijuna dolara, obilježeni su na današnjoj prigodnoj svečanosti uistarskom mjestu Barbanu.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Početak radova na plinovodu Pula-Karlovac, vrijednosti 90 milijuna eura, te podmorskom plinovodu od platforme Ivana K u sjevernom Jadranu do Pule, vrijednosti oko 45 milijuna dolara, obilježeni su na današnjoj prigodnoj svečanosti u istarskom mjestu Barbanu.

Tvrtke Plinacro i Ina očekuju završetak radova na jesen, odnosno prije početka zimske sezone, čime će se omogućiti da se plin s hrvatskih plinskih polja u sjevernom Jadranu transportira izravno na kopno, a ne kao do sada preko Italije i Slovenije.

Hrvatska mora biti što više neovisna kada je u pitanju opskrba plinom. Moramo imati više dobavnih pravaca, a ne u opskrbi ovisiti o tome kakvi će biti odnosi Rusije i Ukrajine, poručio je na otvaranju radova premijer Ivo Sanader.

Vlada, kazao je, inzistira na poštivanju rokova izgradnje, kao i na skraćivanju rokova za plinofikaciju Dalmacije, sa 2011. na 2010. a ako je moguće i na 2009. godinu.

Izgradnja plinovoda Pula-Karlovac, dužine 190 kilometara, u nadležnosti je Plinacro-a, a radovi su podijeljeni u četiri dionice. Danas su otvoreni radovi na drugoj dionici, Bateli-Marčelji, duljine 53,8 kilometara, vrijedni 104 milijuna kuna, koji trebaju završiti u srpnju.

U nadležnosti Ine je izgradnja plinovoda koji će povezati platformu Ivana K u Jadranu s obalom, odnosno Pulom, a ti se radovi mogu podijeliti u dva dijela, podmorski plinovod od Ivane K do obale, duljine oko 45 kilometara, čiji su radovi danas otvoreni, te kopneni dio obala-terminal Pula, duljine oko 9,5 kilometara.

Premijer Sanader najavio je da će Povjerenstvo za plinofikaciju za desetak dana raspravljati i o terminalu za LNG (ukapljeni naftni plin).

Gdje će terminal biti manje je važno od energetske neovisnosti, kazao je Sanader, nazivajući rasprave oko lokacije pokušajem ostvarivanja "jeftinih političkih demagoških poena".

Predsjednik Uprave INE Tomislav Dragičević je upozorio i na novi val otpora vezanih za moguće nove dobavne pravce plina, spominjući pritom da iz županije (Primorsko-goranske) najavljuje da sada, kad dobiju plin iz sjevernog Jadrana, nisu zainteresirani za LNG terminal u Omišlju na Krku.

Spajanje Ivane K s obalom je završna faza realizacije projekta Mala Gea, u koji je Ina s talijanskim partnerom ENI-jem do sada uložila 670 milijuna dolara. Ukupne pridobive rezerve plina s polja sjevernog Jadrana su oko 20 milijardi prostornih metara, istaknuo je Dragičević.

Uz suradnju s ENI-jem, Ina u Jadranu, nešto sjevernije od spomenutih polja, radi i sa talijanskim Edisonom i u tijeku su istraživanja na poljima Izabela i Ivona. Dragičević je najavio i da će uskoro biti raspisan i natječaj za stranog partnera za istraživanja na Dinaridima.

Predsjednik Uprave Plinacro-a Branko Radošević istaknuo je da plinovod Pula-Karlovac omogućuje priključenje plinskih polja sjevernog Jadrana na plinoopskrbni sustav Hrvatske, osigurava dodatni opskrbni pravac plina te omogućava daljni razvoj plinske infrastrukture, odnosno plinofikacija triju županija - Istarske, Primorsko-goranske i Karlovačke.

Taj magistralni plinovod omogućit će i plinofikaciju Like i Dalmacije, odnosno izgradnju plinovoda Bosiljevo-Split i dalje prema Dubrovniku, rekao je Radošević.

Istarski župan Ivan Jakovčić ističe da je Istarska županija spremna za plinofikaciju, te da očekuje što prije izgradnju regionalnog plinovoda Pula-Umag.

Uz početak radova, najavljen je i početak pokusne proizvodnje s polja Ida krajem siječnja, dok bi u veljači s pokusnom proizvodnjom trebalo početi i polje Ika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙