FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom ovisan o središnjoj Aziji za pokrivanje europske potražnje za plinom

MOSKVA, 23. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Rusija postaje sve ovisnija obivšim sovjetskim susjedima u središnjoj Aziji kako bi podmirila sveveću potražnju europskih zemalja za prirodnim plinom, konstatirali suanalitičari ovog tjedna nakon najnovijih naznaka o opterećenostisustava.
MOSKVA, 23. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Rusija postaje sve ovisnija o bivšim sovjetskim susjedima u središnjoj Aziji kako bi podmirila sve veću potražnju europskih zemalja za prirodnim plinom, konstatirali su analitičari ovog tjedna nakon najnovijih naznaka o opterećenosti sustava.

Poremećaji u opskrbi plinom tijekom ovotjednog zahlađenja u Europi objelodanili su problem na koji su analitičari već dugo upozoravali a riječ je o stagnaciji ruskih nastojanja na razvoju vlastitih naftnih polja

Gazprom kontrolira oko trećine svjetskih rezervi plina ali je spor kada je u pitanju pokretanje novih projekata na ruskom teritoriju, upozorili su. Umjesto toga, ruski je plinski div odlučio tražiti plin od središnje Azije, uplevši se u vrlo rizičnu diplomaciju, obilježenu pokušajima obnove opskrbne mreže iz sovjetskog razdoblja na kojoj se vide tragovi višegodišnjeg zapuštanja.

"Rusija se nalazi u vrlo tijesnoj poziciji. Ne može povećati izvoz bez jeftinog plina iz središnje Azije koji, mora kompenzirati odgovarajući deficit na njezinom tržištu", objasnio je Chris Weafer iz Alfa Bank sa sjedištem u Moskvi.

Iz tih je razloga izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller nedavno posjetio Uzbekistan i razgovarao s predsjednikom Islamom Karimovim.

Naime, kompanija se nada otvaranju proizvodnje na svoja tri velika plinska polja na platou Ustiurt, na području Aralskog jezera i oko njega, što bi mu omogućilo utrostručivanje izvoza iz Uzbekistana na 18 milijardi prostornih metara godišnje, objavio je moskovski dnevni list Kommersant.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙