FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Anketa "Danasa" o ideji slobodne trgovinske zone na zapadnom Balkanu

BEOGRAD,30. siječnja(Hina) - Beogradski dnevnik "Danas" od ponedjeljkaproveo je anketu o ideji slobodne trgovinske zone na prostoru tzv.zapadnog Balkana.
BEOGRAD,30. siječnja(Hina) - Beogradski dnevnik "Danas" od ponedjeljka proveo je anketu o ideji slobodne trgovinske zone na prostoru tzv. zapadnog Balkana.

Ksenija Milivojević, predsjednica Odbora za europske integracije u Skupštini Srbije kaže da je riječ o konceptu koji podrazumijeva "oblik predintegracije, odnosno multilateralni sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja zapadnog Balkana, koji bi trebao poslužiti kao priprema za pristupanje EU".

"Iako ima i onih koji u tome vide pokušaj odgode integracija u EU, nema razloga da se ovakav koncept ne podrži, imajući u vidu da su sve zemlje zapadnog Balkana, osim Hrvatske, na samom početku ovih procesa", stajalište je Ksenije Milivojević.

"Dosad je potpisano oko 28 bilateralnih ugovora između zemalja jugoistočne Europe, a inicijativa Pakta za stabilnost je usmjerena ka ujedinjavanju svih tih bilateralnih ugovora u jedan. Predviđeno je da se formira i carinska unija zemalja u regiji i to je ono čemu se protivi premijer Hrvatske Ivo Sanader. Smatram da carinska unija neće ni biti predmet budućeg ugovora o objedinjavanju bilateralnih odnosa, jer će prije nego što se stigne do te faze već sve zemlje u regiji biti članice EU. Svaka liberalizacija trgovine je u principu dobra za gospodarstvo", kaže Mihailo Crnobrnja, znanstveni savjetnik Ekonomskog instituta u Beogradu.

Ekonomist Boško Živković misli da "pojedine izjave političara koji se protive inicijativi pokazuju da se radi o stvari oko koje se mogu voditi političke igre", dok Aleksandar Vlahović, bivši ministar gospodarstva u vladi Zorana Đinđića smatra da je "potrebno stvaranje regionalne zone slobodne trgovine zemalja u regiji, jer je to u njihovom interesu".

"Ključni zagovornici ovakvih povezivanja su upravo gospodarstvenici, a da političari za tako nešto očito nemaju sluha, pokazuje izjava hrvatskog premijera Sanadera", kaže Vlahović.

"Oli Rehn je precizno rekao da je to multilateralni sporazum o slobodnoj trgovini na zapadnom Balkanu. Taj sporazum bi bio neka vrsta prenesenog iskustva zemalja srednje Europe prije nego što su pristupile EU i bio bi koristan za tvrtke u zemljama regije, jer bi se mnogo lakše ostvarila proizvodna kooperacija i regija bi bio mnogo atraktivnija za strana ulaganja. Sada vrijede bilateralni sporazumi, a ideja je da se ide korak naprijed - pravi se zona slobodne trgovine, što je uvijek atraktivnije za strana ulaganja. I to je instrumentalno, dakle, način ubrzavanja europskih integracija, a nikako nije supstitut za EU", misli Jelica Minić, suradnica Instituta ekonomskih znanosti u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙