FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici: Sladić je dobar protiv karijesa?

LOS ANGELES , 30. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Prema istraživanju štosu ga nedavno proveli znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u LosAngelesu spojevi izolirani iz korijena biljke sladić mogli bispriječiti razvoj karijesa.
LOS ANGELES , 30. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Prema istraživanju što su ga nedavno proveli znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu spojevi izolirani iz korijena biljke sladić mogli bi spriječiti razvoj karijesa.

U laboratorijskim su istraživanjima znanstvenici pokazali da ekstrakt iz korijena biljke sladića koji se koristi u prehrambenim proizvodima, slatkišima i čajevima sadrži barem dva spoja za koje se ustanovilo da su jaki inhibiori bakterije Streptococcus mutans, koja je glavni uzrok zubnog karijesa.

Znanstvenici će o tomu izvijestiti u novome broju časopisa Journal of Natural Products. Istodobno upozoravaju kako će morati provesti još neke studije da bi dokazali učinkovitost ovih spojeva u sprječavanju nastanka karijesa.

Ako rezultati budu pozitivni, ekstrakti sladića mogli bi se početi koristiti kao antikarijesni dodaci u zubnim pastama i vodicama za usta. Sladić se zbog svog karakteristično ugodnog okusa već koristi u brojnim čajevima i prehrambenim proizvodima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙