FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Sirupi mogu biti štetni za dječje zube

NEW YORK , 21. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Djeca bi trebalaiščetkati zube nakon uzimanja sirupa protiv kašlja ili drugih bolesti,posebno ako se sirup uzima tijekom duljeg vremenskog razdoblja,upozorili su znanstvenici s brazilskog Nacionalnog Sveučilišta u SantaCatarini čije je rezultate objavila Academy of General Dentistry.
NEW YORK , 21. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Djeca bi trebala iščetkati zube nakon uzimanja sirupa protiv kašlja ili drugih bolesti, posebno ako se sirup uzima tijekom duljeg vremenskog razdoblja, upozorili su znanstvenici s brazilskog Nacionalnog Sveučilišta u Santa Catarini čije je rezultate objavila Academy of General Dentistry.

Unatoč tomu što su najprikladniji oblici lijekova za djecu, jer im olakšavaju uzimanje, odnosno gutanje lijekova, neki sirupi, zbog visoke koncentracije šećera oštećuju zube. Čak i neki među njima koji nemaju šećera mogu naškoditi zubima, posebno ako se djeci daju neposredno prije spavanja, nakon čega obično izostane pranje zubi, smatra dr. Carolina Covolo da Costa s brazilskog sveučilišta.

Njezin liječnički tim istraživanje temelji na rezultatima studije provedene na sirupima protiv kašlja koji se koriste u liječenju respiratornih alergija, a djeca su ih morala uzimati tijekom duljeg razdoblja.

Osim visokih koncentracija šećera, većina sirupa često ima i niski pH što znači da su kiseli, a to pomaže razmnožavanju bakterija u usnoj šupljini.

Znanstvenici upozoravaju da je najopasnije davanje sirupa neposredno prije spavanja, nakon čega obično izostane pranje zubi. Naime tijekom noći se slina, koja je prirodna obrana od stvaranja karijesa luči slabije. Liječnici ističu da je efekt "vrlo sličan onome kad dijete prije spavanje popije voćni sok", upozoravajući da je higijena usne šupljine uvijek iznimno važna, a u slučaju davanja sirupa djetetu, na nju treba posebno pripaziti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙