FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Curry uz povrće koristan u sprječavanju razvoja raka prostate

NEWARK , 21. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Otprije je poznato da jeprehrana bogata nekim vrstama povrća vrlo zdrava, no znanstvenici sunedavno ustanovili da su uz ove namirnice u sprječavanju razvoja rakaprostate, zaslužni i neki indijski začini, posebno curry.
NEWARK , 21. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Otprije je poznato da je prehrana bogata nekim vrstama povrća vrlo zdrava, no znanstvenici su nedavno ustanovili da su uz ove namirnice u sprječavanju razvoja raka prostate, zaslužni i neki indijski začini, posebno curry.

Dokaz tomu je činjenica da je u Indiji zabilježen mali postotak oboljelih od raka prostate. Stoga su znanstvenici krenuli u potragu za supstancama koje djeluju na prevenciju te bolesti, što je rezultiralo otkrićem pozitivnog djelovanja kurkumina i fenetil-izotiocijanata.

Znanstvenici sa Rutgers' Ernest Mario School of Pharmacy iz New Jerseya otkrili su da spomenute dvije supstance imaju velik potencijal u prevenciji i liječenju raka prostate. Jedna od njih - kurkumin sadržana je u curryju, poznatom indijskom začinu, a druga fenetil-izotiocijanat nalazi se u povrću poput potočarke, kelja, brokule karfiola, korabe ili repe. Supstance najbolje djeluju u kombinaciji.

Rak prostate u vrhu je uzroka smrtnosti od raka kod muškaraca, a smrtnost se ne smanjuje usprkos dosad uloženim naporima za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje novim lijekovima. Razlog tomu je činjenica da stanice uznapredovale faze raka prostate u većini slučajeva ne reagiraju čak ni na visoke doze citostatika i zračenja, zbog čega je svaka supstanca koja može pomoći u prevenciji i liječenju te bolesti dobrodošla.

Znanstvenici su u testovima na miševima ustanovili da spomenute dvije supstance u kombinaciji znatno usporavaju rast raka prostate te im produljuju život. Na temelju tih saznanja, neki su oboljeli američki pacijenti već počeli uzimati kurkumin i fenetil-izotiocijanat uz konvencionalnu terapiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙