FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici otkrili gen koji povezuje prehranu bogatu masnoćama s dijabetesom

NEW YORK , 1. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Skupina stručnjaka saSveučilišta Kalifornija u San Diegu pronašla je gen, prema njihovumišljenju odgovoran za proizvodnju enzima koji sprječava stanicegušterače da prepoznaju glukozu i luče inzulin, ustvrdivši i daprehrana bogata masnoćama sprječava proizvodnju tog enzima, a njihovoje otkriće potencijalno važno jer dovodi u vezu prehranu bogatumasnoćama s razvojem dijabetesa 2 kod nekih osoba.
NEW YORK , 1. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Skupina stručnjaka sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu pronašla je gen, prema njihovu mišljenju odgovoran za proizvodnju enzima koji sprječava stanice gušterače da prepoznaju glukozu i luče inzulin, ustvrdivši i da prehrana bogata masnoćama sprječava proizvodnju tog enzima, a njihovo je otkriće potencijalno važno jer dovodi u vezu prehranu bogatu masnoćama s razvojem dijabetesa 2 kod nekih osoba.

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu "Cell", dr. Jamey D. Marth i njegovi kolege objasnili su kako otkriveni gen dešifrira tzv. GnT-4a, tj. enzim odgovoran za prijenos glukoze. Bez toga enzima beta stanice gušterače ne proizvode inzulin kada su izložene glukozi i masnoćama.

Znanstvenici su istraživanje proveli na miševima kod kojih nije bilo gena GnT-4a te su ustanovili da su životinje imale visoke razine glukoze u krvi koje su kasnije dovele do razvoja dijabetesa tipa 2.

"Naše istraživanje upućuje na mogućnost da današnja, možemo reći, epidemija dijabetesa tipa 2 u svijetu može biti rezultat nedostatka ili nepostojanja enzima GnT-4a", rekao je dr. Marth. Agensi koji inhibiraju GnT-4a mogli bi biti korisni i u sprečavanju drugih bolesti povezanih s pretjeranom proizvodnjom inzulina u organizmu, poput nekih vrsta raka ili kardiovaskularnih bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙