FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FDA odobrio Pfizerov inzulinski inhalator za dijabetičare

WASHINGTON , 28. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Prva verzija inzulinakoji će se moći uzimati uz pomoć inhalatora dobila je u petakodobrenje američke uprave za hranu i lijekove (FDA), omogućujućidijabetičarima koji dnevno više puta moraju injekcijom ubrizgatiinzulin u organizam kako bi razinu šećera u krvi održali u granicamanormale, da neke od tih postupaka zamijene, odnosno kombiniraju smanje bolnim i nešto jednostavnijim načinom uzimanja preparata bezkojega ne bi mogli normalno živjeti.
WASHINGTON , 28. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Prva verzija inzulina koji će se moći uzimati uz pomoć inhalatora dobila je u petak odobrenje američke uprave za hranu i lijekove (FDA), omogućujući dijabetičarima koji dnevno više puta moraju injekcijom ubrizgati inzulin u organizam kako bi razinu šećera u krvi održali u granicama normale, da neke od tih postupaka zamijene, odnosno kombiniraju s manje bolnim i nešto jednostavnijim načinom uzimanja preparata bez kojega ne bi mogli normalno živjeti.

Proizvod nazvan inhalator Exubera namijenjen je odraslim dijabetičarima, bez obzira boluju li od dijabetesa tipa 1 ili 2, a na tržište će ga polovinom godine lansirati američka tvrtka Pfizer. Analitičari toj tvrtki predviđaju zaradu od ovog novog oblika inzulina u iznosu od oko milijardu dolara godišnje.

Dnevno više od 5 milijuna američkih državljana koristi inzulin. Stručnjaci upozoravaju da inhalator Exubera neće biti zamjena za sve dnevne inzulinske injekcije. Riječ je o proizvodu koji će pacijenti inhalirati u obliku finog praha kratkotrajnog djelovanja, a moći će se uzimati prije obroka. Dakle, inhalator Exubera ne isključuje u potpunosti uobičajeno svakodnevno ubrizgavanje inzulina injekcijom. Primjerice, mnogi pacijenti, među kojima gotovo svi oni koji boluju od dijabetesa tipa 1 morat će i dalje koristiti i inzulin u injekcijama s dugim djelovanjem.

Dr. Steven Galson, direktor FDA-ova Centra za istraživanje i procjenu lijekova potvrdio je kako Exubera "neće u potpunosti zamijeniti inzulin u injekcijama" te da je "neće moći koristiti pušači", budući kod njih većina inhaliranog inzulina ide u krv, što ih dovodi u opasnost od predoziranja.

Dužnosnici FDA savjetuju pažljivo i postupno uzimanje ovog oblika inzulina svim pacijentima koji boluju od astme ili neke druge kronične plućne bolesti. Pfizer će nastaviti daljnje studije na poboljšanju novog oblika ovog preparata, koji će dijabetičarima olakšati uzimanje inzulina, posebno onima koji osjećaju strah ili nelagodu od uboda injekcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙