FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Analizom dlake slonova do korisnih informacija o prehrani

NEW YORK , 3. siječnja 2006. (Hina) - Kemijskom analizom dlaka s repaslonova koji žive u divljini znanstvenici bi mogli dobiti korisneinformacije o njihovim prehrambenim navikama i ponašanju, objavljenoje u zadnjem broju časopisa Proceedings of the National Academy ofSciences (PNAS), a prenosi BBC.
NEW YORK , 3. siječnja 2006. (Hina) - Kemijskom analizom dlaka s repa slonova koji žive u divljini znanstvenici bi mogli dobiti korisne informacije o njihovim prehrambenim navikama i ponašanju, objavljeno je u zadnjem broju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), a prenosi BBC.

Istraživanje je provedeno na slonovima u kenijskom Nacionalnom rezervatu Samburu. Znanstvenicima bi ovo istraživanje trebalo pomoći da se dogovore gdje bi u budućnosti bilo najbolje smjestiti rezervate, posebno s obzirom na sve češće "probleme" do kojih dolazi kada slonovi upadnu na polja sa zasađenim usjevima i unište ih, a zna se da su iznimno važna za prehranu siromašnog lokalnog afričkog stanovništva. "Sukob" između ljudi i slonova, smatraju znanstvenici, s obzirom na povećanje afričke populacije, bit će sve veći.

Slonovi su, tvrde znanstvenici, stisnuti između njihovih prirodnih staništa i ljudskih naselja, zbog čega im vrlo često nedostaje hrane na koju su navikli te se okreću usjevima što ih za vlastite potrebe uzgaja lokalno stanovništvo.

Osim podataka koje će dobiti zahvaljujući analizi dlake s repa kojim se slonovi služe kada grabe hranu, znanstvenici su i o njihovu kretanju doznali više nakon što su na nekoliko slonova u Samburu pričvrstili satelitske lokatore.

Ustanovljeno je da se većina praćenih slonova hranila slično - mladom travom i lišćem s nekih vrsta stabala, a samo je jedan među njima, nazvan Lewis, "posegnuo" i za mladim usjevima. No, čini se da ga je to stajalo života, jer je pronađen ustrijeljen, što je djelo najvjerojatnije ogorčenog vlasnika plantaže.

Skupina znanstvenika iz Sjedinjenih Država, Afrike i Britanije nastavit će raditi na pokušaju rješenja ovog problema nastojeći zadovoljiti obje strane, posebno s obzirom na omjer broja slonova i drugih životinja na određenom prostoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙