FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aspirin ima različit učinak na žene i muškarce

CHICAGO , 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Učinak redovitoguzimanja aspirina različit je za žene i muškarce - kod muškaracasmanjuje opasnost od srčanog, a kod žena opasnost od moždanog udara,ustvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta Duke u gradu Durhamu uSjevernoj Karolini.
CHICAGO , 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Učinak redovitog uzimanja aspirina različit je za žene i muškarce - kod muškaraca smanjuje opasnost od srčanog, a kod žena opasnost od moždanog udara, ustvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta Duke u gradu Durhamu u Sjevernoj Karolini.

"Ovo je korisna informacija kada je riječ o upotrebi aspirina, jer su mnoge prijašnje studije pokazivale da je koristan za sprječavanje kardiovaskularnih problema, uglavnom kod muškaraca, pa su ga liječnici nerado propisivali ženama zbog nedostatnih podataka o eventualnim popratnim efektima", kazao je autor studije dr. Jeffrey Berger.

Provedena istraživanja pokazala su da redovito uzimanje aspirina kod žena smanjuje opasnost od moždanog udara za 17 posto u odnosu na žene koje ga ne uzimaju te da ne utječe na povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti ili infarkta.

Naprotiv, znanstvenici su ustanovili da uzimanje manjih količina aspirina kod žena smanjuje i rizik od kardiovaskularnih problema, poput primjerice srčanog udara, za 12 posto, u odnosu na žene koje taj lijek nisu uzimale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙