FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amazonski Indijanci predstavljaju tajne nekih biljaka

RIO DE JANEIRO, 4. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Predstavnici brazilskihIndijanaca sastavili su popis 30 lijekova i kozmetičkih preparata,dobivenih od biljaka iz amazonske prašume, čije će "moći" predstavitina seminaru u Curitibi u ožujku.
RIO DE JANEIRO, 4. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Predstavnici brazilskih Indijanaca sastavili su popis 30 lijekova i kozmetičkih preparata, dobivenih od biljaka iz amazonske prašume, čije će "moći" predstaviti na seminaru u Curitibi u ožujku.

Andre Fernando, vođa jedne indijanske etničke skupine, kazao je da će osam Indijanaca porijeklom iz Sao Gabriela de Cachoeire otkriti tajne tih biljaka na Konvenciji o bioraznolikosti u Curitibi, glavnom gradu Parane.

Domoroci na taj način žele privući ulaganja na to područje i jamstvo da će farmaceutski patent biti utvrđen u ime amazonskih naroda, rekao je za list "Estado de Sao Paulo" Fernando koji je ujedno i predsjednik Domorodačke organizacije bazena Icane.

Na popisu biljaka nalaze se keeripa, gljiva koja raste u savani uz rijeku Negro, a koja se koristi u liječenju tuberkuloze.

Mješavina više biljaka je korisna za liječenja ugriza zmije jararce.

"Imamo stotine drugih biljaka koje medicina bijelaca ne poznaje, a naši ih vračevi koriste", rekao je Fernando. Neka biljna ulja i sokovi tradicionalno se koriste u kozmetici, dodao je.

U Curitibi će biti predstavljena i biljka padzona koju Indijanci koriste kao parfem, zatim kawiri koji se koristi kao šampon za jačanje kose ili sapun kao tonik za kožu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙