FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladen Bašić dobitnik Nagrade Lovro pl. Matačić za 2006.

ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Upravi odbor Hrvatskoga društvaglazbenih umjetnika (HDGU) potvrdio je izbor maestra Mladena Bašića zadobitnika "Nagrade Lovro pl. Matačić" za 2006. izvijestio je danasHDGU.
ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Upravi odbor Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika (HDGU) potvrdio je izbor maestra Mladena Bašića za dobitnika "Nagrade Lovro pl. Matačić" za 2006. izvijestio je danas HDGU.

Predsjednik HDGU-a Prerad Detiček 3. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uručit će najveću hrvatsku glazbenu nagradu Mladenu Bašiću na koncertu Zagrebačke filharmonije pod nazivom "In memoriam Lovro pl. Matačić".

Nagrada se sastoji od medalje u srebru i zlatu, rada akademskog kipara Damira Mataušića, diplome i novčanog iznosa koji daruje sponzor, tvrtka Conex d.o.o.

Odluku o dobitniku "Nagrade Lovro pl. Matačić" donio je Stručni žiri u sastavu Ruša Pospiš Baldani, Pavica Gvozdić, Tomislav Neralić, Darko Petrinjak, Branko Mihanović i Prerad Detiček.

Maestro Mladen Bašić, pijanist i dirigent, obilježio je svojim umjetničkim djelovanjem drugu polovinu 20. stoljeća u hrvatskoj glazbi, navodi se u obrazloženju nagrade.

Diplomirani je pijanist zagrebačke Muzičke akademije, a započeo je kao korepetitor u zagrebačkoj Operi, nastavio kao dirigent, a zatim i direktor Opere HNK u Zagrebu.

Od 1955. do 1959. bio je direktor Opere u Landestheatru u Salzburgu, gdje je istodobno bio i šef dirigent Mozarteum orkestra. Od 1962. do 1972. stalni je gost dirigent Teatro Liceo u Barceloni, 1967. i 1968. prvi je dirigent Opere u Frankfurtu, od 1968. do 1970. direktor je Opere i Festivala u Splitu. Od 1970 stalni je dirigent i šef programa Zagrebačke filharmonije, a od 1978. do 1998. bio je generalni muzički direktor grada Mainza.

U svojoj bogatoj karijeri ostvario je iznimno velik simfonijski, oratorijski i operni repertoar različitih stilskih epoha.

Bio je dugogodišnji bliski suradnik maestra Lovre pl Matačića, kao šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije. Svi ondašnji antologijski veliki projekti bili su njihov zajednički rad.

Maestro Mladen Bašić čini u hrvatskoj glazbi, kako stoji zaključno u obrazloženju nagrade, jednu od malobrojnih stožernih osobnosti hrvatske kulture uopće.

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika "Nagradu Lovro pl. Matačić" dodjeljuje bijenalno od 1990.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙