FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BAFTA: "Brižni vrtlar" predvodi nominacije za britanske filmske nagrade

LONDON, 19. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - "Brižni vrtlar" favorit jeovogodišnjih nominacija za nagrade BAFTA Britanske akademije za film iteleviziju objavljene u četvrtak, no George Clooney mogao bi postativeliki pobjednik nakon što dobitnici britanskih filmskih nagrada budupoznati 19. veljače u Londonu.
LONDON, 19. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - "Brižni vrtlar" favorit je ovogodišnjih nominacija za nagrade BAFTA Britanske akademije za film i televiziju objavljene u četvrtak, no George Clooney mogao bi postati veliki pobjednik nakon što dobitnici britanskih filmskih nagrada budu poznati 19. veljače u Londonu.

Politički triler snimljen prema romanu Johna Le Carrea jedini je britanski film na listi nominacija za najbolji film kojom dominiraju američki uradci. Zvijezde "Brižnog vrtlara", Ralph Fiennes i Rachel Weisz, nominirani su za najbolje glavne uloge u svojim kategorijama.

Clooney će se za nagradu BAFTA-e natjecati sam protiv sebe jer je nominiran za najbolju sporednu ulogu u dva filma - "Syriana" i "Laku noć i sretno".

Nominaciju je osvojio i za najboljeg redatelja i najbolji originalni scenarij filma "Laku noć i sretno", o američkom novinaru koji se bori protiv antikomunističkog lova na vještice u Americi.

Veliki hitovi iz 2005. - "Harry Potter i plameni pehar", "Narnija" i "King Kong" - na opće iznenađenje nisu nominirani u najznačajnijim kategorijama za nagrade BAFTA.

Nakon "Brižnog vrtlara" s deset nominacija, ističu se s devet nominacija "Brokeback Mountain", uključujući one za glavnog i sporednog glumca (Heath Ledger i Jake Gyllenhaal) te za redatelja (Ang Lee). Svi su oni već razvikani kandidati za nominacije za Oscara.

S devet nominacija, među kojima za najbolji film, može se pohvaliti i "Fatalna nesreća" koja govori o rasnim i klasnim razlikama među mladim Amerikancima.

Dodjela nagrada BAFTA-e prebačena je 2001. godine iz travnja u veljaču, kako bi se održala između dodjele Zlatnog globusa i Oscara, u pokušaju da prigrabi dio hollywoodskog blještavila na vrhuncu sezone dodjela filmskih nagrada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙