FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tzipi Livni, ministrica vanjskih poslova Izraela

JERUZALEM, 18. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Tzipi Livni je u srijeduimenovana izraelskom ministricom vanjskih poslova i na tom će mjestuzamijeniti Sylvana Shaloma te postati druga žena u povijesti Izraelakoja je obnašala tu dužnost.
JERUZALEM, 18. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Tzipi Livni je u srijedu imenovana izraelskom ministricom vanjskih poslova i na tom će mjestu zamijeniti Sylvana Shaloma te postati druga žena u povijesti Izraela koja je obnašala tu dužnost.

Odluka o njezinu imenovanju donesena je na kratkom sastanku vlade na čelu s premijerom Ehudom Olmertom a koji je bio posvećen imenovanju novih ministara do parlamentarnih izbora 28. ožujka.

Livni, koja je vrlo brzo postala zvijezda u usponu nove stranke premijera Ariela Sharona Kadime, nastavit će obnašati dužnost ministrice pravosuđa.

Ta 47-godišnja odvjetnica je nakon odsluženog vojnog roka, koji je završila s činom poručnice, nastavila studirati pravo, a zatim je radila u pravnom sektoru obavještajne službe Mosaad od 1980. do 1984. godine.

Zastupnicom stranke Likud postaje 1999. godine, a 2001. je imenovana ministricom za regionalnu suradnju. U veljači 2003. počinje obnašati dužnost ministrice za integraciju, a 2004. preuzima ministarstvo pravosuđa.

Tzipi Livni je podržavala Sharonov plan povlačenja naseljenika i vojske s pojasa Gaze koji je okončan u rujnu, a kao i Sharon zalaže se za odvajanje od Palestinaca prema uvjetima koje odredi Izrael. Tako je i ona bila za izgradnju sigurnosnog zida na Zapadnoj obali.

Prije nje dužnost ministrice vanjskih poslova obnašala je samo Golda Meir (od 1956. do 1965 godine) prije nego je postala premijerka Izraela.

Kako pak javlja izraelski radio Zeev Boim je imenovan ministrom za stanovanje, Roni Bar-On ministrom za nacionalne infrastrukture, a Yaakov Edri ministrom zdravstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙