FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U svijetu 2005. premašeno 800 milijuna turističkih dolazaka

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - U svjetskom je turizmu 2005. prviput u povijesti premašeno 800 milijuna međunarodnih turističkihdolazaka, čime je u odnosu na 2004. ostvaren porast dolazaka od 5,5posto, a slična se povećanja, 4 do 5 posto, očekuju i u 2006., prvi supodaci i prognoze UN-ove specijalizirane agencije za turizam WorldTourism Organization (UNWTO) objavljeni iz sjedišta te organizacije uMadridu.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - U svjetskom je turizmu 2005. prvi put u povijesti premašeno 800 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka, čime je u odnosu na 2004. ostvaren porast dolazaka od 5,5 posto, a slična se povećanja, 4 do 5 posto, očekuju i u 2006., prvi su podaci i prognoze UN-ove specijalizirane agencije za turizam World Tourism Organization (UNWTO) objavljeni iz sjedišta te organizacije u Madridu.

Ukupno je, po podacima iz turističkog barometra UNWTO-a, lani u svijetu ostvareno 808 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka ili oko 34 milijuna više nego u godini prije, što ne znači samo porast od 5,5 posto nego i konsolidaciju vrlo uspješnog rasta u 2004. u odnosu na 2003. od 10 posto.

To je, dodaju iz UNWTO-a, i za 1,5 postotnih bodova veći porast od dugoročno planiranog svakogodišnjeg porasta međunarodnih turističkih dolazaka, koji bi po procjenama te organizacije do 2020. trebao iznositi oko 4,1 posto godišnje.

Sveukupno takvi lanjski godišnji rezultati u svjetskom su turizmu viši od očekivanih, s obzirom na početak 2005. opterećen katastrofom u jugoistočnoj Aziji izazvanoj tsunamijem.

Osim te i drugih prirodnih katastrofa u 2005., poput više uragana te ptičje gripe, turizmu na svjetskoj razini, kako tumače u UNWTO-u, nije pretjerano naškodio ni nastavak terorističkih napada na različitim stranama svijeta.

Ipak, napominju, negativni utjecaji tih katastrofa osjetili su se u kratkoročnoj stagnaciji ili blagom padu turističkog prometa u regijama gdje su se događale.

Promatrano po svjetskim regijama najveći je porast turističkog prometa lani od 10 posto zabilježila Afrika, pri čemu još veći od 13 posto Sub Saharska Afrika. I druge su afričke subregije ostvarile značajne poraste, poput sjeverne Afrike (zemlje Magreba), pri čemu prednjače Tunis s porastom od oko 8 posto te Maroko od 5 posto.

Slijedi regija Azije i Pacifika sa porastom međunarodnih turističkih dolazaka od 7 posto, pri čemu najdinamičniji rast od 10 posto bilježi sjeverno-istočna Azija, s Tajvanom, Kinom i Japanom. U Aziji su jedino zemlje pogođene tsunami tragedijom imale pad prometa u prosjeku od 0,5 do oko 35 posto.

Obje su Amerike 2005. također završile s povećanjem turističkih dolazaka od 4 do 6 posto u odnosu na 2004. SAD su upisale porast od oko 8 posto, dok su Meksiko i Kuba unatoč negativnim utjecajima uragana uspjele ostvariti poraste od 8 odnosno 13 posto.

Južna Amerika imala je također vrlo pozitivnu godinu upisavši ukupni turistički porast od 13 posto, pri čemu je većina zemalja te regije imale prosječne poraste od 10 do više od 20 posto.

Zemlje Srednjeg istoka bilježe rast od prosječnih 7 posto, pri čemu najmanje Egipat od 6 posto, a najviše Saudijska Arabija od oko 20 posto.

Među svjetskim regijama najmanji porast međunarodnih turističkih dolazaka od 4 posto lani je imala Europa, ali je i dalje zadržala 50 postotni udjel ukupnog svjetskog turističkog prometa s oko 400 milijuna dolazaka.

Rast je bio najjači u sjevernoj Europi, od oko 7 posto, pri čemu je primjerice Velika Britanija postigla povećanje od 10 posto, unatoč bombaškim napadima.

Južna i mediteranska Europa imala je porast od oko 6 posto, a 'zvijezda' je, kako pojašnjava UNWTO, Turska s porastom od oko 20 posto.

Slijede Hrvatska i Španjolska s porastima od 7 odnosno 6 posto, dok značajne rezultate s manjom bazom bilježe Srbija i Crna Gora te Izrael (plus veći od 25 posto).

Turističkih dolazaka u zapadnu i središnju te istočnu Europu u 2005. bilo je od 2 do 4 posto više nego 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙