FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati: u nacionalni program preustroja uvrstiti i privatizirana brodogradilišta

RIJEKA,27. siječnja 2006.(Hina) - Predstavnici Odbora hrvatskebrodogradnje (OHB) i Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) smatraju da unacionalni program za preustroj brodogradnje treba uvrstiti sva, a ne,kako se predlaže, samo pet najvećih državnih brodogradilišta.
RIJEKA,27. siječnja 2006.(Hina) - Predstavnici Odbora hrvatske brodogradnje (OHB) i Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) smatraju da u nacionalni program za preustroj brodogradnje treba uvrstiti sva, a ne, kako se predlaže, samo pet najvećih državnih brodogradilišta.

Preustroj treba obuhvatiti i privatizirana brodogradilišta, pa i ona u kojima je privatizacija obavljena na neodgovarajući način, rekli su predstavnici Odbora koji okuplja brodograditeljske sindikate i Sindikata metalaca na današnjoj konferenciji za novinare o budućnosti domaće brodogradnje. Konferenciji za novinare nazočni su bili i predstavnici brodogradilišta "3. maja", "Viktora Lenca", "Uljanika", "Brodotrogira", "Brodosplita" i nekoliko manjih brodogradilišta.

Predsjednik SMH Ivo Marjanović kazao je da su se oni danas sastali s predstavnicima Hrvatske brodogradnje "Jadranbroda" koji su im iznijeli osnove za budući nacionalni program preustroja brodogradilišta, a u ozračju priprema za pristupanje Europskoj uniji.

U SMH drže da je u preustroju potrebno modernizirati tehnologiju, kadrovski preustrojiti brodogradilišta te iz njih izdvojiti djelatnosti koje nisu usko povezane s brodogradnjom.

Po Marjanoviću, nakon preustroja bi u pet velikih državnih brodogradilišta ostalo od 9 do 10 tisuća radnika.

Marjanović je još kazao da osobno podupire prijedlog Hrvatske stranke prava o reviziji privatizacije te dodao kako smatra da nema zastare za povrat imovine.

Predsjednik OHB-a Đino Šverko drži da smanjivanje broja radnika, a bez istodobnog povećanja plaća, neće imati rezultata te da bi to dodatno moglo povećati uvoz inozemnih radnika. Dodao je da se suglasio s predloženim brojem stranih radnika u brodogradilištima u 2006. jer da na našim burzama nema dovoljno kvalificiranih radnika.

Naime, ukupno je za 2006. odobreno zapošljavanje 548 stranih radnika u hrvatskim brodogradilištima, rekao je.

Prema podacima iz sindikata, u pet državnih brodogradilišta ugovoreni su do 2010. poslovi vrijedni više od 800 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙