FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gruzija se okrenula Iranu zbog energetske sigurnosti

TBILISI, 27. siječnja 2006. (Hina/AP) - Dok se diplomatskim naporimapokušava riješiti pitanje zaoštravanja iranskog nuklearnog programa,energetska kriza u Gruziji istaknula je važnost Teherana u regiji kaoalternativnog dobavljača energije.
TBILISI, 27. siječnja 2006. (Hina/AP) - Dok se diplomatskim naporima pokušava riješiti pitanje zaoštravanja iranskog nuklearnog programa, energetska kriza u Gruziji istaknula je važnost Teherana u regiji kao alternativnog dobavljača energije.

Milijuni Gruzijaca ostali su bez grijanja nakon misterioznih eksplozija tijekom protekloga vikenda duž glavnog državnog plinovoda koji dovodi plin iz Rusije, prekinuvši redovitu opskrbu plinom u toj zemlji.

Gruzijski zapadno orijentiran predsjednik Mikhail Saakashvili, koji je ustvrdio da je Rusija uništila plinovod namjerno, poslao je ovoga tjedna ministra energetike Nika Gilauria u Iran da dogovori opskrbu plina s drugim najvećim svjetskim dobavljačem prirodnoga plina. "Iran je poručio da je voljan opskrbljivati Gruziju plinom", kazao je na povratku Gilauri.

U četvrtak je Gilauri ponovno otišao u Teheran nastaviti pregovore, nakon što se Saakashvili požurio sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu natrag u Tbilisi kako bi riješio krizu.

Dobivanje plina iz Irana je mogućnost za Gruziju koja "najviše obećava", kazao je Sabit Bagirov, čelnik instituta za znanstvena istraživanja iz susjednog Azerbejdžana, zemlje preko koje Gruziji trenutno siže nešto plina, no nedovoljno da pokrije potrebe.

Istodobno agencija Interfax je objavila da će Rusija ponovno pokrenuti isporuke plina Gruziji u subotu, tjedan nakon eksplozija koje su prekinule opskrbu, no da potrošači neće još neko vrijeme imati od toga koristi.

Prekid isporuke ruskog plina uzrokovao je zahlađenje već ionako poljuljanih odnosa između Moskve i Tbilisia, pri čemu gruzijski dužnosnici optužuju Kremlj da je promišljeno prekinuo opskrbu plinom kako bi pojačalo pritisak na njezinu zapadno orijentiraju vladu.

Ruski dužnosnici oštro odbacuju optužbe i optužuju za to islamske militante povezane s pobunjenicima u susjednoj provinciji Čečeniji. Gerilci su negirali povezanost s eksplozijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙