FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin naredio hitan popravak plinovoda u Sjevernoj Osetiji

ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putinnaredio je u ponedjeljak na sastanku s članovima vlade u Moskvi da sešto je prije poprave plinovodi u Sjevernoj Osetiji koji opskrbljujuGruziju ruskim plinom, a koji su stradali u eksploziji u nedjelju,navodi se na web stranici ruskog predsjednika.
ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u ponedjeljak na sastanku s članovima vlade u Moskvi da se što je prije poprave plinovodi u Sjevernoj Osetiji koji opskrbljuju Gruziju ruskim plinom, a koji su stradali u eksploziji u nedjelju, navodi se na web stranici ruskog predsjednika.

Predsjednik je intervenirao nakon što su Gazprom i Ujedinjeni energetski sustavi Rusije priopćili da će trebati nekoliko dana za popravak.

Putin je rekao ministru unutarnjih poslova Rašidu Nurgalijevu da pojača sigurnost oko drugih energetskih pogona na Kavkazu. Osim toga je zatražio da Nurgalijev pomogne uredu tužitelja u istrazi eksplozija.

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili optužio je u nedjelju Moskvu za sabotažu nakon što su dvije eksplozije na glavnom plinovodu u južnoj Rusiji prekinule opskrbu plina za Gruziju i Armeniju.

Ruski dužnosnici za eksplozije plinovoda optužuju proturuske pobunjenike u svojoj južnoj regiji Sjevernoj Osetiji, a ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi je odbacilo gruzijske optužbe nazvavši ih "histerijom".

Međutim Sakašvili, zbog čijih je otvorenih prozapadnih stajališta nategnut odnos Kremlja i Tbilisija, izjavio je da ne vjeruje ruskom obrazloženju eksplozija i izravno optužio Moskvu za prekid opskrbe plinom i izazivanje energetske krize u Gruziji u kojoj su temperature pod utjecajem novog vala arktičke hladnoće pale ispod ništice.

Rekao je da je uvjeren da Rusija pokušava prisiliti Gruziju da preda vlasništvo svoje domaće mreže za distribuciju plina Moskvi, što je inače bio predmet dugih pregovora.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u oštro formuliranom priopćenju da će Sakašvilijeve izjave imati ozbiljne posljedice po veze između dviju država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙