FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija: Još nije počelo zavarivanje plinovoda oštećenog u eksploziji

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Zavarivanje oštećenog plinovoda uSjevernoj Osetiji koji opskrbljuje Gruziju ruskim plinom, još nijepočelo, javile su ruske novinske agencije.
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Zavarivanje oštećenog plinovoda u Sjevernoj Osetiji koji opskrbljuje Gruziju ruskim plinom, još nije počelo, javile su ruske novinske agencije.

Vladimir Ivanov, predstavnik sjevernoosetijskog ministarstva za izvanredne situacije, rekao je da je zavarivanje plinovoda Mozdok-Tbilisi odgođeno nakon što je kondenzirani plin počeo istjecati na dijelu plinovoda.

Kako prenosi RIA Novosti, radnici zbog toga nisu mogli početi zavarivanje i morali su ispumpavati kondenzirani plin cijelu noć, a i dalje rade na tome.

Od eksplozije u nedjelju, koja je prekinula opskrbu Gruzije i Armenije ruskim prirodnim plinom, Azerbajdžan svakodnevno isporučuje Gruziji 4 milijuna kubičnih metara plina.

Gruzija je također ostala i bez opskrbe električnom energijom iz Rusije jer je u nedjelju došlo i do eksplozija ispod dalekovoda koji idu iz Rusije u Gruziju.

U emocionalno nabijenom komentaru na takav razvoj događaja gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je optužio Moskvu za sabotažu.

Ruski dužnosnici za te eksplozije optužuju proturuske pobunjenike u svojoj južnoj regiji Sjevernoj Osetiji, a ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi odbacilo je gruzijske optužbe nazvavši ih "histeričnimm".

Međutim Sakašvili, zbog čijih je otvorenih prozapadnih stajališta nategnut odnos Kremlja i Tbilisija, izjavio je da ne vjeruje ruskom obrazloženju eksplozija i izravno optužio Moskvu za prekid opskrbe plinom i izazivanje energetske krize u Gruziji u kojoj su temperature pod utjecajem novog vala arktičke hladnoće pale ispod ništice.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u ponedjeljak na sastanku s članovima vlade u Moskvi da se što prije popravi plinovod i zatražio je od ministra unutarnjih poslova Rašida Nurgalijeva da pojača sigurnost oko drugih energetskih pogona na Kavkazu. Također je naredio Nurgalijevu da pomogne uredu tužitelja u istrazi eksplozija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙