FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na poziv ministra vratilo se iz inozemstva deset znanstvenika

ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) -
ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) -

Na hrvatskim sveučilištima počeo je postupak zapošljavanja desetak hrvatskih znanstvenika iz inozemstva, koji su se odazvali pozivu na povratak ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, koji je javno uputio 2004. na Prvome kongresu hrvatskih znanstvenika iz zemlje i inozemstva.

Po procjenama prosvjetnih vlasti u svijetu radi oko tisuću hrvatskih znanstvenika, a Ministarstvo je prošle godine osiguralo 18 radnih mjesta (po tri za svako sveučilište) za znanstvenike čiji bi povratak trebao pridonijeti razvoju sveučilišta u Hrvatskoj.

Izdano je, međutim, deset suglasnosti za otvaranje radnih mjesta za znanstvenike povratnike - po tri za splitsko i riječko sveučilište te po jedna za zagrebačko (u postupku je izdavanje još jedne suglasnosti), zadarsko i osječko sveučilište.

Među deset povratnika, koji su u inozemstvu u prosjeku proveli petnaestak godina, ima lingvista, kemičara, fizičara, elektrotehničara i ostalih struka, a dolaze iz Australije, zapadne Europe i SAD-a. Uvjeti koje moraju ispunjavati jesu određeno vrijeme provedeno u inozemstvu i međunarodno mjerljivi znanstveni rezultati, a izbor znanstvenika prepušten je odlukama sveučilišta.

"U Hrvatskoj ne očekujem ni izdaleka znanstvene uvjete kao u Australiji, no uvjeren sam da prenošenjem međunarodnih projekata i ostvarivanjem novih mogu nastaviti uspješnu karijeru u Hrvatskoj", izjavio je Mladen Petravić, koji od 1992. vodi Laboratorij za masenu spektroskopiju na australskom državnom Sveučilištu u Canberri. Petravić se u Hrvatsku vraća u početku ožujka na mjesto znanstvenog savjetnika na Odjelu za fiziku Filozofskog fakulteta u Rijeci i njemu, kako napominje, materijalna strana nije presudna, ali je svjestan da je za mnoge mlade znanstvenike plaća jedan od glavnih razloga odgode povratka. Ističe i kako je u njegovoj odluci za povratak prevagnula inicijativa ministra Primorca.

"Shvatio sam da, ako se ne vratim sada dok sam još u naponu snage i imam dobrih ideja, ne ću se vjerojatno nikada vratiti", rekao je.

Povratnik iz Švicarske Milan Sak-Bosnar, koji radi na Odjelu za kemiju na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, slaže se da plaće nisu presudan čimbenik za povratak. Ozbiljnim problemom, međutim, drži uvjete rada te stoga očekuje da će Vlada pomoći u njihovu poboljšanju, posebno u nabavi znanstveno-istraživačke opreme.

"Interes za povratak znanstvenika prilično je velik i da se predvidjelo više mjesta na fakultetima za znanstvenike povratnike, i ona bi se popunila", ocjenjuje ministrov savjetnik Gerhard Šarić.

Ivo Kalajžić s američkog University of Connecticut Health Centar drži da povratak znanstvenika nije ni blizu onakav kakav bi trebao biti. Po njegovim riječima, kandidati se biraju na nedefiniran način i bez javnih natječaja.

"Sramotno je da na moje pismo za povratak Rektorat Sveučilišta u Splitu ne odgovara šest mjeseci", izjavio je Kalajžić i dodao kako je žalosno da Ministarstvo znanosti takav način odabira kandidata predstavlja uspješnim.

Ministarstvo, međutim, odbacuje tvrdnju kako nije otvoren javni natječaj za mjesta znanstvenika povratnika. Uloga Ministarstva je osigurati novac za radna mjesta te usmjeriti zainteresirane znanstvenike na sveučilišta, a kao i u drugim natječajima, sveučilišta su obvezna provesti uobičajen postupak izbora u skladu sa zakonom te se na natječaj može prijaviti svatko tko ispunjava uvjete, rekao je Šarić.

Upitan za trošenje zajma Svjetske banke, koji je djelomično namijenjen projektu povratka hrvatskih znanstvenika, Šarić je rekao kako je projekt "Unity through Knowledge", koji je dio zajedničkog projekta Svjetske banke i Ministarstva znanosti, još u pripremi pa nije utrošen nikakav novac te da je dosadašnji povratak znanstvenika financiralo Ministarstvo.

Taj projekt, kažu u Ministarstvu, planira pokrenuti niz aktivnosti kako bi se olakšala komunikacija hrvatske znanstvene dijaspore s domovinom u provedbi zajedničkih projekata, što uključuje i mogućnost povratka hrvatskih znanstvenika.

Na upit što može promijeniti 10 znanstvenika u Hrvatskoj kojoj manjka kadrova na fakultetima, Šarić je napomenuo da je to tek jedan od projekata koji se bavi pitanjem kadrova. Puno se znanstvenika vraća samoinicijativno i javlja na redovite natječaje, dodao je.

Govoreći o tome što se povratnicima nudi, pomoćnik ministra za znanost Mladen Petrovečki istaknuo je da je to stalno radno mjesto na fakultetu i plaća jednaka kao i za ostale predavače.

"Sve ostalo povratnici sami rješavaju", rekao je, napomenuvši da Ministarstvo ne rješava njihovo stambeno pitanje, ali da bi se to moglo rješavati u dogovoru sa sveučilištima (mogućnost dobivanja stambenih zajmova).

"Bitno je da povratnici budu izjednačeni s drugim nastavnicima kako se ne bi stvorilo negativno ozračje oko tih ljudi", zaključio je Petrovečki.

(Hina) xmb ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙