FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Dodik prikupio potpise potpore za imenovanje mandatara

BANJA LUKA, 27. siječnja 2006. (Hina) -
BANJA LUKA, 27. siječnja 2006. (Hina) -

Lider oporbe u Parlamentu Republike Srpske i predsjednik Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je u petak u Banjoj Luci kako posjeduje 42 potpisa skupštinskih zastupnika koji su dali potporu njegovoj stranci da predsjedniku RS Draganu Čaviću predloži mandatara buduće vlade RS.

"Radimo na tome da okupimo jedan broj političkih stranaka koje će podržati SNSD u formiranju buduće vlade", kazao je Dodik nakon posebnog zasjedanja Parlamenta RS na kojem je, u četvrtak, s 44 zastupnička glasa razriješena entitetska vlada dosadašnjeg premijera Pere Bukejlovića. Parlament RS broji inače 81 zastupnika.

Dodik računa da mu je prikupljeni broj glasova dovoljan da predloži novog mandatara za sastav buduće vlade predsjedniku Čaviću. U dobro obaviještenim krugovima nagađa se da će budući mandatar biti sam Dodik, koji ostavlja otvorenom mogućnost participiranja u vladi predstavnika svih parlamentarnih stranaka.

Milorad Dodik naglašava kako će se buduća vlada zalagati za "iskorjenjivanje organiziranog kriminala" i poboljšanje socijalnog statusa građana. "To podrazumijeva reviziju privatizacije, donošenje posebnog zakona o borbi protiv organiziranog kriminala i uspostavljanje posebnog tužiteljstva i tužitelja za organizirani kriminal te formiranje investicijske banke RS", izjavio je Dodik.

Kako prenose banjalučke "Nezavisne novine" od petka, predsjednik RS Dragan Čavić izjavio je da će ispuniti ustavnu obvezu i imenovati mandatara nove vlade u narednih deset dana, a u tom razdoblju će se konzultirati "s relevantnim političkim strankama u Parlamentu RS koje bi trebale formirati novu skupštinsku većinu".

Odluka o smjeni Vlade donesena je na poticaj Dodikovih Saveza neovisnih socijaldemokrata, koji optužuju dosadašnju vladu da je vodila pogrešnu gospodarsku politiku koja je osiromašila građane te da nije obavila reviziju privatizacije u RS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙