FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo BiH istražuje kako se "Šipad" odrekao luke u Šibeniku

SARAJEVO,30. prosinca 2005.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovineotvorilo je istragu o poslovanju tvrtke "Šipad eksport-import" izSarajeva zbog sumnje da su proteklih godina u njoj počinjena brojnakaznena djela, među ostalim povezana i s protuzakonitom prodajom lukeu Šibeniku koju je to poduzeće izgradilo za svoje potrebe unekadašnjoj zajedničkoj državi.
SARAJEVO,30. prosinca 2005.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu o poslovanju tvrtke "Šipad eksport-import" iz Sarajeva zbog sumnje da su proteklih godina u njoj počinjena brojna kaznena djela, među ostalim povezana i s protuzakonitom prodajom luke u Šibeniku koju je to poduzeće izgradilo za svoje potrebe u nekadašnjoj zajedničkoj državi.

Kako u petak prenose bosanskohercegovački mediji, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak su iz sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu odnijeli svu dokumentaciju vezanu za poslovanje i status "Šipad eksport-importa".

Ranije ovog tjedna agenti SIPA-e s istom su zadaćom obavili i pretres u sjedištu federalnog Ministarstva trgovine koje se nalazi u Mostaru.

Tajnik federalne vlade Ismet Trumić pojasnio je za "Dnevni avaz" kako su agenti SIPA-e dokumenta tražili po nalogu Erica Larssona, međunarodnog tužitelja iz Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije pri Tužiteljstvu BiH.

Tragalo se za dokumentima o privatizaciji "Šipada", statusu luke u Šibeniku, poslovnim projektima, izvješćima revizije i financijskom poslovanju.

Aktualni direktor "Šipada" Alija Dautović kazao je samo kako pretpostavlja da državno tužiteljstvo provodi istragu na temelju ranije podnesenih kaznenih prijava.

Skupina bivših djelatnika ove tvrtke godinama pokušava dokazati kako je "Šipad" namjerno upropašten da bi potom bio privatiziran za male novce te da se nije smjelo odustati od vlasništva i upravljanja šibenskom lukom.

Bivši direktor "Šipada" Mustafa Pločo izjavio je za banjalučke "Nezavisne novine" kako je zbog zloporaba tvrtka samo od 1992. do 2000. godine izgubila "između 44 i 110 milijuna konvertibilnih maraka" (22 do 55 milijuna eura).

Pločo je izjavio kako je uvjeren da će sadašnja istraga, među ostalim, rezultirati i podizanjem optužnica povezanih s lukom u Šibeniku protiv najmanje pet osoba.

Tužiteljstvo BiH, prema ovom izvoru, posebice zanima kako je procijenjena vrijednost luke u Šibeniku u bilanci poduzeća knjižena kao 1,4 milijuna KM (oko 700 tisuća eura) iako joj je stvarna vrijednost najmanje 200 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙