FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trgovci i HUP o provedbi Pravilnika o ambalaži

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Nekoliko dana prije isteka roka zaobveznim zbrinjavanjem ambalažnog otpada prodajni lanci veličine itrgovine površine iznad 200 četvornih metara tvrde da su spremni zaprihvat ambalaže od 1. veljače, no još ne žele govoriti o detaljima.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Nekoliko dana prije isteka roka za obveznim zbrinjavanjem ambalažnog otpada prodajni lanci veličine i trgovine površine iznad 200 četvornih metara tvrde da su spremni za prihvat ambalaže od 1. veljače, no još ne žele govoriti o detaljima.

Većina upitanih ipak navodi da, bar za sada, neće kupovati strojeve za prihvat i prešanje ambalaže, već će se poslužiti kontejnerima.

U Hipermarketima Coop su istaknuli kako se pripremaju za početak otkupa ambalaže 1. veljače, no napominju kako još uvijek nisu pristigla tražena razjašnjenja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti kako bi mogli potpisati ugovor.

Kupci će, kako su pojasnili, dobivati povrat od 0,5 kuna po ambalažnoj jedinici (PET, staklo, limenka zapremnine 0,25 l do 1,5l), a maksimalan će biti (pojedinačni) povrat za 10 ambalažnih jedinica po kupcu.

Prikupljena ambalaža će se pohranjivati u za to predviđene kontejnere i Hipermarketi Coop za sada nemaju u planu kupovati strojeve za prihvat nepovratne ambalaže.

U trgovačkom lancu Konzum istaknuli su kako obavljaju pripremne radnje, a u Getrou su kazali kako će poštivati Pravilnik, točnije biti će spremni za otkup ambalaže do navedenog roka, tj. 1. veljače, no nisu željeli govoriti o detaljima.

U trgovačkom lancu Billa također su potvrdili kako će od 1. veljače otkupljivati ambalažu od kupaca, kao što je određeno Pravilnikom. Pohranjivat će je u kontejnere i za sada neće kupovati strojeve za prihvat nepovratne ambalaže.

Također su kazali kako neće skladištiti ambalažu već se pokušavaju dogovoriti s tvrtkama koje se time bave da se prikupljena ambalaža nekoliko puta dnevno odvozi.

U Dinovi su također istaknuli kako će biti spremni za otkupljivanje ambalaže od kupaca te kako imaju 29 prodajnih mjesta većih od 200 četvornih metara u kojima se prema Pravilniku treba organizirati prikupljanje ambalaže. Dodali su kako su fazi pregovora s otkupljivačima otpada koji će ambalažu odvoziti prema potrebi, jednom ili više puta dnevno.

U Udruzi trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca ističu da svojim članicama nisu preporučili nijedan poseban oblik prikupljanja ambalaže. Prema saznanjima HUP-a, većina trgovačkih lanaca neće nabaviti strojeve za prihvat i zbrinjavanje ambalaže.

HUP međutim, upozorava na dopis koji je Udruga trgovine poslala Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, u kojemu upozorava ministarstvo na niz poteškoća koje bi mogle pratiti primjenu Pravilnika.

Primjerice, trgovci pitaju ministarstvo što će se dogoditi kada kupac plaća robu karticom, a trgovina je dužna za otkup ambalažnog otpada dati gotovinu, pitajući se tko će nadoknaditi razliku u proviziji kartičarske kuće.

HUP nadalje pita mora li trgovac isplaćivati naknadu za ambalažu na kojoj, sukladno pravilniku, nije utisnuta oznaka za recikliranje i ispisan iznos povratne naknade.

Isto tako, HUP pita kako će trgovci čije poslovanje nije elektronski organizirano ispuniti obvezu o slanju Fondu za energetsku učinkovitost izvješća o prikupljenom otpadu u elektronskom obliku, a jedna od primjedbi je da nadležna tijela još nisu dostavila popis ovlaštenih skupljača ambalažnog otpada.

Također, HUP upozorava da izjave čelnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o obveznoj nabavci stroja za za prihvat ambalaže, iako to pravilnikom nije propisano, a postavlja i pitanja je li trgovac dužan prikupljati oštećenu i prljavu ambalažu.

Konačno, uz još nekoliko primjedaba, za HUP su previsoke i kazne zbog neprovođenja odredbi Pravilnika koje su propisane u iznosu od 300 do 700 tisuća kuna, što je često više od prometa koji ostvaruje trgovac - mali poduzetnik.

(Hina) xtp/xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙