FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primjena Pravilnika o prikupljanju ambalažnog otpada od 1. siječnja

ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Primjena Pravilnika o ambalaži iambalažnom otpadu počinje s Novom Godinom, tako da će već od 2.siječnja građani moći predavati nepovratne boce veće od dva decilitra,a trgovine, koje su obvezne primjenjivati Pravilnik, vraćat će im 50lipa naknade po boci, rečeno je danas na konferenciji za novinare uMinistarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Primjena Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu počinje s Novom Godinom, tako da će već od 2. siječnja građani moći predavati nepovratne boce veće od dva decilitra, a trgovine, koje su obvezne primjenjivati Pravilnik, vraćat će im 50 lipa naknade po boci, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Do 15. siječnja prikupljat će se i neobilježena ambalaža, a od tada će ambalaža biti kodirana. Sankcije za nepoštivanje Pravilnika će biti primjenjivane od 1. veljače, kazala je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

Hrvatska mora štititi okoliš ne samo zbog ulaska u Europsku uniju, nego i zbog sebe same, kazala je ministrica napominjući da se dosadašnjim načinom prikupljalo samo od tri do četiri posto tzv. pet i alu ambalaže, dok je ostali dio završavao na odlagalištima otpada ili u prirodi. Očekuje se da će se primjenom Pravilnika do 2008. prikupiti oko 55 posto, a do 2015. do 80 posto ambalaže, kazala je ministrica.

"Moramo krenuti u taj posao koji nije jednostavan i potrebno je uhodavanje cijelog sustava", kazala je ministrica Matulović-Dropulić.

Procijenjeno je da četvoročlana obitelj može predati do 100 boca mjesečno.

Ministrica ne smatra, kao proizvođači i trgovci udruženi u Hrvatsku udrugu poslodavaca, da će primjena Pravilnika dovesti do znatnih povećanja troškova proizvodnje i poskupljenja.

Državni tajnik Nikola Ružinski pojasnio je da bi proizvođač trebao preuzeti trošak od 11 lipa po boci, a trgovci bi trebali dobiti 15 lipa po prikupljenoj i predanoj boci. Za svaku vraćenu bocu građani će dobivati po 50 lipa i na taj iznos neće bit obračunavan PDV, niti trgovačka marža, rekao je Ružinski.

Puno su veći troškovi nebrige i neskupljanja ambalaže, jer se godišnje u sustavu nalazi oko 1,7 milijardi boca, a oko 500 milijuna ih završi na otpadu ili u prirodi. Tako na smetlištu završi ambalaže u vrijednosti oko 20 milijuna eura godišnje, a reciklažom će se uštedjeti oko osam milijuna uz zaštitu okoliša, rekao je Ružinski.

Odbacio je tvrdnje da će se primjenom Pravilnika trgovine pretvoriti u smetlišta.

Direktor Fonda za energetsku učinkovitost Vinko Mladineo naglasio je da se primjena Pravilnika ne može više odgađati, ali da isto tako ne može u potpunosti zaživjeti u jednom danu. Stoga je dobro što će se od 16. siječnja do 16. ožujka ambalaža u suradnji s komunalnim tvrtkama, kazao je Mladineo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙