FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi strojevi za prikupljanje ambalaže u Splitu

SPLIT,9. siječnja 2006.(Hina) - U trgovačkom centru Tommy u Splitu naRavnim njivama jutros su pušteni u rad prvi strojevi za prihvatplastične ambalaže od građana u trgovinama, a u sklopu provedbePravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.
SPLIT,9. siječnja 2006.(Hina) - U trgovačkom centru Tommy u Splitu na Ravnim njivama jutros su pušteni u rad prvi strojevi za prihvat plastične ambalaže od građana u trgovinama, a u sklopu provedbe Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Uređaji za prihvat ambalaže, koje proizvodi tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca, imaju ugrađene senzore za prepoznavanje vrste ambalaže ili očitavanje koda, a za svaku ubačenu bocu građani će dobivati listić - potvrdu s obračunom povratne kaucije koja će im se vraćati na blagajni.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo, koji je ubacivanjem boce pustio stroj u rad, najavio je kako će se akcija ubrzo proširiti i na ostale trgovačke subjekte.

"Fond će još 20 ovakvih strojeva dodijeliti trgovinama, vjerojatno u roku od tjedan dana, tako da ćemo vrlo brzo imati učinkovit sustav prikupljanja ambalažnog otpada od građana u nizu trgovačkih lanaca", kazao je Mladineo.

Dodao je kako Vlada i Ministarstvo u takvoj koncepciji gospodarenja ambalažnim otpadom žele uspostaviti takav sustav u kojemu ne će biti nikakvih poremećaja kod gospodarskih subjekata.

Mladineo je naglasio i kako su prosvjed Hrvatske udruge poslodavaca protiv Pravilnika te njihova najava poskupljenja pića isključivo utemeljeni na ekstraprofitu proizvođača.

"Po našoj ocjeni može se tumačiti da je riječ o ekstraprofitu", kazao je Mladineo potkrijepivši to usporedbom cijena Coca Cole u Hrvatskoj i Njemačkoj, gdje je to piće jeftinije premda je naknada za povrat, u protuvrijednosti, veća, odnosno iznosi kunu i pol, a u Hrvatskoj 50 lipa.

Splitska tvrtka Čistoća pomagat će fondu i trgovcima dok sustav do kraja ne profunkcionira, a na splitskom je odlagalištu smeća Karepovcu pripremljena posebna lokacija za prihvat prikupljene ambalaže, kazao je direktor Čistoće Alen Ćurin.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ističu kako takvi uređaji omogućuju velik postotak skupljanja iskorištene ambalaže koja ne će završiti na odlagalištima, već će se reciklirati i koristiti kao vrijedna sekundarna sirovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙