FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za tjedan od 16. do 22. siječnja

ZAGREB, 14. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 16. do 22. siječnja.
ZAGREB, 14. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 16. do 22. siječnja.

PONEDJELJAK, 16. siječnja

--------------------------------

BRUXELLES - Prva eksplanatorna faza analitičkog pregleda stečevine (screening) za poglavlje sloboda kretanja roba održat će se od 16. do 20. siječnja u Bruxellesu. Tijekom eksplanatornog screeninga predstavnici Europske komisije izložit će članovima hrvatske pregovaračke skupine pravnu stečevinu koja se odnosi na slobodu kretanja roba. Druga bilateralna faza za poglavlje slobode kretanja roba održat će se u razdoblju do 13. do 17. veljače.

DEN HAAG - Haško tužiteljstvo u ponedjeljak će izvesti prve svjedoke na suđenju bivšem predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Martiću, optuženom za ratne zločine počinjene sklopu etničkog čišćenja okupiranih područja Hrvatske i dijelova BiH od 1991. do 1995. godine.

Suđenje Martiću započelo je 13. prosinca prošle godine kada je tužitelj Alex Whiting u uvodnoj riječi najavio kako će dokazati da je Martić bio "najvažniji vojni zapovjednik srpskih snaga u Krajini"

odgovoran za brojne ratne zločine, a kao prvog svjedoka optužbe najavio je "visoku političku ličnost koja ima saznanja o zbivanjima u tzv. RSK", ne navodeći izrijekom o kome se radi.

Proces će se voditi pred raspravnim vijećem kojim predsjedava južnoafrički sudac Bakone Justice Moloko.

Martića se tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u 19 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja, zbog progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, istrebljenja, ubojstava, zatvaranja, mučenja i deportacija hrvatskih civila na okupiranim područjima RH 1991-95, za zločine protiv nesrpskog stanovništva u BiH 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu nastavlja se suđenje Saši Radaku, optuženom za ratne zločine na Ovčari 1991. godine. Radak je uhićen u svibnju prošle godine, te se njemu sudi izdvojeno od skupine od u prosincu već osuđenih za taj zločin

Pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal u Beogradu u ponedjeljak se nastavlja i suđenje optuženima za atentat na premijera Zorana Đinđića izveden 12. ožujka 2003. godine. U nastavku suđenja se očekuje, kako je najavljeno, čitanje vještačkog nalaza Instituta za kriminalistiku iz Wiesbadena, o položaju tijela premijera i njegovog tjelohranitelja u trenutku atentata, broju ispaljenih projektila i pravcu odakle je pucano na njih.

MOSKVA - Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u posjet Rusiji gdje će s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o nastavku njemačko-ruskog "strateškog

partnerstva". Merkel će s ruskim predsjednikom razgovarati i o njegovoj ulozi u pokušaju da se umanji opasnost od iranskog nuklearnog programa te suradnji sa Zapadom na tom polju. Energetsko opskrbljivanje Europe putem plinovoda ispod Baltičkog mora i nedavni spor Rusije i Ukrajine oko plina, koji je ugrozio veliki dio Europe, bit će također tema razgovora.

LONDON - Ministri vanjskih poslova europske trojke (Francuska, velika Britanija, Njemačka), te SAD-, Rusije i Kine sastat će se kako bi pripremili sastanak o iranskom nuklearnom dosijeu.

PODGORICA - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović posjetit će u ponedjeljak Vatikan i razgovarati s papom Benediktom XVI.

Vujanovićev posjet Svetoj stolici u funkciji je afirmiranja dobrih odnosa Crne Gore i Vatikana.

PRAG/BUDIMPEŠTA/BRATISLAVA - Turneja poljskog premijera Kazimierza Marcinkiewicza po zemljama članicama Višegradske skupine .

TEHERAN - Iranski predsjednik Mohamad Ahmadinedžad će primiti predsjednike Afganistana i Tadžikistana Hamida Karzaija i Emomalija Rahmonova. Teme razgovora trojice predsjednika bit će odnosi među njihovim zemljama.

LOS ANGELES - Svečanost dodjele nagrada Zlatni globus koje dodjeljuju strani novinari u Los Angelesu.

UTORAK, 17. siječnja

---------------------------

PEKING - Hrvatski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković sudjelovat će 17. i 18. siječnja 2006. godine u Pekingu u Kini na međunarodnoj konferenciji o ptičjoj gripi.

Hrvatski ministar poljoprivrede pozvan je na Konferenciju kako bi iznio iskustva Hrvatske u suzbijanju virusa ptičje gripe s kojim se Hrvatska nedavno suočila. Čobanković će iznijeti iskustva Hrvatske u borbi protiv ptičje gripe kao do sada jedine zemlje koja je uspjela spriječiti širenje influence peradi s divljih na domaću perad.

DEN HAAG - Početak suđenja glavnom uredniku zadarskog tjednika "Hrvatski list" Ivici Marijačiću i bivšem čelniku hrvatske vojnoobavještajne službe Markici Rebiću, optuženima za nepoštivanje Haškog suda (ICTY) zbog objave imena i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću 1998.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY).

KAIRO - Posjet američkog potpredsjednika Dicka Cheneya koji će iz Egipta otputovati za Saudijsku Arabiju.

TEL AVIV - Izraelska laburistička stranka objavit će imena svojih kandidata za parlamentarne izbore koji će se održati 28. ožujka.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush primit će belgijskog premijera Guya Verhofstadta.

NEW DELHI - Indija i Pakistan počinju novi niz mirovnih pregovora.

SRIJEDA, 18. siječnja

----------------------------

DEN HAAG - Nastavak suđenja Ivici Marijačiću i Markici Rebiću, optuženima za nepoštivanje Haškog suda (ICTY).

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY).

STRASBOURG - Predsjedavajući EU austrijski kancelar Wolfgang Schuessel će zastupnicima Europskog parlamenta predstaviti odrednice austrijske politike tijekom njenog predsjedanja Unijom.

LJUBLJANA - Redovni sastanak parlamentarnog odbora za vanjsku politiku (mogući odgovori slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela na pitanja članova, eventualno i o odnosima s Hrvatskom).

WASHINGTON - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana posjetit će SAD gdje će se sastati s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel će primiti francuskog prmeijera Dominiquea de Villepina.

MOSKVA - Posjet francuskog ministra vanjskih poslova Philippea Douste Blazyja.

KAIRO - Posjet njemačkog ministra vanjskih poslova Franka Waltera Steinemeira. On će nakon Egipta krenuti na turneju po Bliskom istoku koja će obuhvatiti Izrael, palestinske teritorije i Jordan.

ČETVRTAK, 19. siječnja

-------------------------

DEN HAAG - Nastavak suđenja Ivici Marijačiću i Markici Rebiću, optuženima za nepoštivanje Haškog suda (ICTY).

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY).

BUDIMPEŠTA - Predsjednik Laszlo Solyom odredit će datum parlamentarnih izbora.

PETAK, 20. siječnja

------------------------

DEN HAAG - Statusna konferencija u predmetu protiv hrvatskih generela Ivana Čermaka i Mladena Markača, na kojoj će se govoriti o odvijanju priprema za suđenje i najavljenom spajanju postupka s onim protiv generala Ante Gotovine. Svu trojicu tereti se za zločine protiv srpskih civila počinjene na širem području Knina tijekom i nakon operacije Oluja, u ljeto i jesen 1995.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY).

TAŠKENT - Posjet kineskog ministra vanjskih poslova Li Zhaoxinga.

WASHINGTON - Prva obljetnica početka drugog mandata američkog predsjednika Georgea W. Busha.

SUBOTA, 21. siječnja

------------------------

BARACALDO (Baskija) - Kongres Batasune, političke ruke baskijske separatističke skupine ETA.

NEDJELJA, 22. siječnja

--------------------------

LISABON - Predsjednički izbori.

LA PAZ - Inauguracija bolivijskog predsjednika Eva Moralesa.

VATIKAN - Papina Švicarska garda će proslaviti 500. obljetnicu svog utemeljenja.

LOS ANGELES - Bit će objavljeni dobitnici Filmskih nagrada koje dodjeljuje sindikat producenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙