FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Džakula svjedočio kako je zlostavljan u tzv. RSK

DEN HAAG, 16. siječnja 2006. (Hina) - Veljko Džakula, prvi svjedokoptužbe na haškom suđenju bivšem čelniku pobunjenih Srba u HrvatskojMilanu Martiću, u ponedjeljak je u nastavku iskaza opisao kako je zbogpotpisivanja tzv. Daruvarskog sporazuma s vlastima RH 1993., zatvoreni zlostavljan u zatvorima tzv. RSK.
DEN HAAG, 16. siječnja 2006. (Hina) - Veljko Džakula, prvi svjedok optužbe na haškom suđenju bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću, u ponedjeljak je u nastavku iskaza opisao kako je zbog potpisivanja tzv. Daruvarskog sporazuma s vlastima RH 1993., zatvoren i zlostavljan u zatvorima tzv. RSK.

Navodeći da se kao čelnik Srpske demokratske stranke (SDS) u zapadnoj Slavoniji zalagao za mirno rješenje i izbjegavanje rata, Džakula je opisao sukob s vodstvom SDS-a u Kninu predvođenim Milanom Babićem i optuženim Martićem, koji je kulminirao nakon što je u veljači 1993. potpisao tzv. Daruvarski sporazum kojim je, po njegovim riječima, otvoren dijalog s hrvatskim vlastima.

Džakula, koji 1992. nakon izbora na okupiranim teritorijima Hrvatske postao potpredsjednik vlade tzv. RSK, kazao je kako se početkom veljače 1993. usprotivio zapovjedi tadašnjeg predsjednika tzv. RSK Gorana Hadžića da se napadnu Novska i Nova Gradiška u znak odmazde za hrvatsku akciju Maslenica.

Nakon toga je, na inicijativu UNPROFOR-a, s hrvatskim vlastima u tajnosti pregovarao o sporazumu o mirnom rješavanju komunalnih i drugih pitanja u zapadnoj Slavoniji, koji je potpisan 19. veljače u Daruvaru. Hrvatski potpisnici bili su saborski zastupnik Ivan Milas i doministar policije Joško Morić.

Idućeg dana suspendiran je sa svih dužnosti, a nakon toga je Martić poslao po njega svoje specijalce koji su ga s lisicama na rukama odveli u Knin, kazao je Džakula.

Opisao je potom kako je zajedno sa dvojicom suradnika optužen za razbijanje jedinstva tzv. RSK i SDS-a, no sud u Glini ih je oslobodio. Nakon toga su uhićeni na području Bosanske Kostajnice, pretučeni i ponovo vraćeni u zatvor u Glini, i oslobođeni tek 3. prosinca 1993.

Idućeg dana Martić je ponovo izdao nalog za njegovo uhićenje, no onda se uz pomoć prijatelja skrivao 50 dana u zapadnoj Slavoniji, ispričao je svjedok.

Iz Beograda, gdje se kasnije sklonio, Martićevi ljudi su ga oteli, odveli u Knin i kasnije u Glinu, uz batine i prijetnje likvidacijom jer ''pregovara s ustašama dok oni s njima ratuju''.

Opisao je i kako je nakon operacije Bljesak u svibnju 1995. uhićen zajedno s još 1.500 muškaraca i doveden u policijsku stanicu u Bjelovaru gdje je proveo 24 sata, te kako je kasnije bio pod zaštitom UNPROFOR-a i pomagao u evakuaciji Srba.

Odgovarajući na pitanja tužitelja o Martiću, rekao je kako je čuo da je kolovozu 1990. Martić kao zapovjednik milicije u Kninu naredio da se postave barikade i time postao heroj među Srbima.

Tužitelj je u sudnici prikazao snimku HRT-a iz Knina iz kolovoza 1990. na kojoj optuženi Martić govori kako je ''to narodna milicija i da ne sluša hrvatsku vladu'', čiju je autentičnost svjedok potvrdio.

Džakula sutra nastavlja svjedočiti na suđenju koje se odvija pred vijećem predsjedavajućeg suca iz JAR Bakonea Justicea Molotoa.

Martić (60) je optužen u 19 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja, zbog progona, istrebljenja, ubojstva, zatvaranja, mučenja i deportacija hrvatskih civila na okupiranim područjima RH 1991-95., za zločine protiv nesrba u BiH 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

Tužitelj Whiting najavio je izvođenje 63 svjedoka, od čega tri svjedoka vještaka, te velikog broja dokumenata, audio i video zapisa i drugih dokaza. Kao krunski svjedok optužbe najavljen je Milan Babić, politički čelnik pobunjenih Srba u Kninu koji je priznao krivnju za zločin progona nad hrvatskim civilima, za što je 2005. u Haagu pravomoćno osuđen na 13 godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙