FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Zbog nedostatka kvoruma prekinuta skupštinska sjednica

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Sjednica zagrebačke Gradskeskupštine danas je prekinuta zbog nedostatka kvoruma nakon što suoporbeni zastupnici (HDZ-DC-HSLS, HSP, HNS, Nezavisna lista BorisaMikšića) napustili vijećnicu protestirajući što nisu prihvaćeninjihovi prijedlozi da se neke točke, poput izmjena GUP-a i druge,skinu s dnevnog reda jer su loše pripremljene.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Sjednica zagrebačke Gradske skupštine danas je prekinuta zbog nedostatka kvoruma nakon što su oporbeni zastupnici (HDZ-DC-HSLS, HSP, HNS, Nezavisna lista Borisa Mikšića) napustili vijećnicu protestirajući što nisu prihvaćeni njihovi prijedlozi da se neke točke, poput izmjena GUP-a i druge, skinu s dnevnog reda jer su loše pripremljene.

Vladajuća koalicija SDP-HSS-HSU i Nezavisna lista Tatjane Holjevac, koji imaju 29 od 51 gradskog zastupnika, nastojali su tijekom više stanki skupiti dovoljan broj zastupnika, no za kvorum nije bilo dovoljno ni to što su neki zastupnici došli na sjednicu bolesni, a neki su stigli s puta ili s odmora i skijanja.

Jelena Pavičić Vukićević (SDP) je ustvrdila da oporbeni gradski zastupnici opstruiraju rad Gradske skupštine i sprječavaju demokratsku raspravu o važnim točkama čime zapravo poručuju da ih ne zanima GUP, kapitalni projekti, mjere populacijske politike i drugo.

"Tražili smo da se iznesu mišljenja i stavovi o tim temama, a sada je zagrebačkoj javnosti onemogućeno da ih čuju", rekla je Pavičić Vukićević ustvrdivši da je to sramota svih gradskih zastupnika i u ime vladajućih od predsjednice Gradske skupštine Tatjane Holjevac zatražila prekid sjednice.

Nakon što je sjednica prekinuta, zasebne konferencije za novinare održali su gradski zastupnici iz koalicije HDZ-HSLS-DC, potom zastupnici HSP-a, pa HDZ-a i Nezavisne liste Borisa Mikšića sa zajedničkim stajalištem da su važne točke dnevnog reda loše pripremljene i da demokratsku proceduru krši vladajući SDP s koalicijskim partnerima.

"Mi smo na sjednicu došli, a vladajući nisu", rekao je Joško Morić (DC) i dodao da GUP, kao i proračun, spada u dokumente od iznimne važnosti za Grad Zagreb pa nije u redu da se o njegovim izmjenama raspravlja, a da nije priložen kartografski prikaz.

Ustvrdio je i da je nedemokratski da se na neke oporbene gradske zastupnike koji su i u holdinigu (neslužbeno se saznaje da su to Stipe Tojčić i Žarko Delač) vrši pritisak da se vrate u vijećnicu.

Danira Bilić (HDZ) je dodala da nije točan navod SDP-a da oporba ne želi raspravljati o pronatelitenoj politici te upozorila da pravo na pomoć za djecu već postoji i da se manipulira građanima kad se navodi da je to socijalna mjera, a nije.

"Licemjerno je da nas SDP-ovi zastupnici u Gradskoj skupštini optužuju kao nedemokrate za napuštanje sjednice, dok to isto čine u Hrvatskom saboru i tumače to demokracijom", naveo je Miroslav Rožić (HSP).

Gradski zastupnici HNS-a zamjeraju što im nije ostavljeno dovoljno vremena da podnesu amandmane na izmjene GUP-a i što nije osigurano stručno tumačenje. "Ni na proteklim sjednicama ne bi bilo kvoruma da oporba nije sjedila u klupama", istakla je Morana Paliković Gruden.

"Ako ja mogu doći iz SAD-a na sjednicu i platiti put 5.000 dolara, mogu i oni iz Bandićeve koalicije", poručio je Boris Mikšić.

Novu sjednicu zakazat će predsjednica Skupštine Tatjana Holjevac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙