FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požega: prihvaćen proračun; sjednica održana uz zaštitare

POŽEGA, 30. prosinca 2005. (Hina) - U Požegi je u dramatičnimokolnostima, uz osiguranje zaštitara, održana zadnja ovogodišnjasjednica Skupštine Požeško-slavonske županije, na kojoj je vladajućakoalicija predvođena HDZ-om i HSP-om ipak uspjela donijeti proračun zasljedeću i rebalans proračuna za ovu godinu.
POŽEGA, 30. prosinca 2005. (Hina) - U Požegi je u dramatičnim okolnostima, uz osiguranje zaštitara, održana zadnja ovogodišnja sjednica Skupštine Požeško-slavonske županije, na kojoj je vladajuća koalicija predvođena HDZ-om i HSP-om ipak uspjela donijeti proračun za sljedeću i rebalans proračuna za ovu godinu.

Novinarima je bio onemogućen ulazak u zgradu Županijske palače, a vijećnik SDP-a Zdravko Ronko je ustvrdio da je nazočenje sjednici onemogućeno vijećnicima te stranke, da oni niječu regularnost sjednice i najavljuju tužbe. Župan Ante Bagarić je, pak, zanijekao kako je dijelu oporbe i novinarima bio onemogućen ulazak.

U kaotičnu naguravanju pred zgradom, u kojem je sudjelovalo stotinjak osoba, od krhotina stakla koje se rasprsnulo lakše je ozlijeđena novinarka HTV-a Sanja Najvirt.

Istodobno s velikom gužvom ispred ulaza u zgradu, u velikoj se vijećnici Županijske palače održavala skupštinska sjednica, kojoj je od 42 vijećnika nazočilo 26. Proračun je donesen zahvaljujući glasu novog vijećnika HSP-a umjesto prijašnjeg, koji tvrdi kako nije dao ostavku na vijećničko mjesto.

Pred sam kraj sjednice u vijećnicu su uspjeli ući i novinari.

Župan Bagarić je rekao kako sjednici nije nazočila samo jedna stranka i to SDP, a vijećnici HSS-a bili su nazočni.

"Nazočni vijećnici iskoristili su svoje pravo da se očituju o proračunu glasovanjem. Svi zaštitari samo su osiguravali red i mir na Skupštini. Ja gospodarim ovim prostorom i tvrdim kako su svi ulazi bili otvoreni i vama medijima i svima koji su htjeli ući, posebno županijskim vijećnicima", rekao je župan Bagarić.

Sjednicu Skupštine posve legalnom smatra i predsjednik Skupštine Radoslav Galić. Dodaje kako mu nisu poznati izgredi pred ulaznim vratima u Županijsku palaču te je zanijekao da je naručio zaštitare.

"Sve se ovo pripremalo danima, mafija je na djelu, politička i ostala, i zato se to upravo u nas događa. Vijećnici su onemogućeni u svom ustavnome pravu da prisustvuju sjednici i odlučuju po svojoj savjesti. To je sumrak demokracije, a žalosti me da je i naša policija stala na stranu zaštitara i nije omogućila ulazak vijećnicima. Vjerovat ću kako se nije snašla", rekao je vijećnik SDP-a Zdravko Ronko.

Današnjim događajima u Županijskoj skupštini prethodila su previranja u lokalnom HSP-u, o čijim je glasovima, među ostalim, ovisila i potpora proračunu. Vijećnik HSP-a Božidar Lujanac uskratio je svoj, 22., i presudni glas potpore proračunu na prošle dvije sjednice, a razlog je, kako prenose mediji, što drži da su župan i njegov zamjenik pridonijeli uništavanju gospodarstva u Županiji.

Lujanac je novinarima danas ponovio kako se i dalje smatra županijskim vijećnikom, iako je umjesto njega danas njegova stranka za vijećnika imenovala Miroslava Potnara, koji je ujedno dao potporu proračunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙