FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požeški HSP napustilo gotovo 200 članova

POŽEGA, 2. siječnja 2006. (Hina) - Gotovo 200 članova Hrvatske strankeprava (HSP) iz pet požeških ogranaka, s v.d. predsjednika požeškogHSP-a Filipom Mamićem na čelu, podnijelo je ostavke na članstvo ustranci, objavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare FilipMamić.
POŽEGA, 2. siječnja 2006. (Hina) - Gotovo 200 članova Hrvatske stranke prava (HSP) iz pet požeških ogranaka, s v.d. predsjednika požeškog HSP-a Filipom Mamićem na čelu, podnijelo je ostavke na članstvo u stranci, objavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Filip Mamić.

Posljedica je to prošlotjednih događaja u Županijskoj skupštini. Vijećnik Božidar Lujanac je u više navrata uoči sjednice javno izjavljivao kako ne će poduprijeti županijski proračun zbog manjka od gotovo 8,5 milijuna kuna, a umjesto njega HSP je u Skupštini imenovao novog vijećnika.

Lujanac je u ponedjeljak kazao kako osobno nije želio rušiti koaliciju na vlasti HDZ-HSP u Županiji niti izazvati izvanredne izbore, nego spriječiti daljnje nepravilnosti i zlouporabe sa županijskim proračunom u kojem nedostaje 8,4 milijuna kuna, pozajmljenih "Kamen Ingradu" i "Vodoprivredi Požega" koji ih nisu vratili.

"Sva ta zbivanja jako su me iznenadila. No nakon svih analiza vidio sam da je zapravo Vlado Zec (dožupan i direktor 'Kamen Ingrada') izveo puč u županijskom HSP-u", rekao je Lujanac, dodavši da su i prije upozoravali na "Zecove nepravilnosti, a HSP se zalaže za čestitost i poštenje".

Na novinarski upit kako komentira da nema potporu predsjednika stranke Ante Đapića, Lujanac je istaknuo kako vjeruje da njegov predsjednik još nema pravi uvid u zbivanja na terenu, već da je izmanipuliran izjavama drugih članova. Ustvrdivši kako je na njega "lov" počeo još prije 15 dana, kad se usprotivio županijskom proračunu, na konferenciji je zatražio zaštitu svoje obitelji.

Predsjednik Skupštine Radoslav Galić (DC), kojemu su oporbeni vijećnici zamjerili što je u takvim okolnostima dopustio održavanje sjednice, također je u ponedjeljak sazvao konferenciju za tisak na kojoj se ispričao novinarima zbog teškoća u obavljanju svojih zadaća.

Tvrdeći kako nije znao što se događa red ulaznim vratima u županijsku zgradu, Galić je istaknuo kako nije bilo razloga da prekine sjednicu na kojoj je od ukupno 42 nazočilo 26 vijećnika (od njih trojica iz HSS-a i jedan iz SDP-a). Dodao je da nije bilo razloga i ne prihvatiti izvješće mandatnog povjerenstva o promjeni vijećničkih mandata vijećnicima HSP-a Božidaru Lujancu i Dinku Štetiću te da o mogućim nepravilnostima mogu prosuđivati samo državna tijela. Galić je u dopisu načelniku požeško-slavonske Policijske uprave, kako kaže, zatražio da ispita sve okolnosti događaja ispred ulaza u županijsku zgradu.

U ime vijećnika HSS-a predsjednik ŽO-a Milan Božić u ponedjeljak je na zasebnoj konferenciji za tisak ustvrdio da je skupštinska sjednica neregularna, a požeški gradonačelnik i vijećnik SDP-a Zdravko Ronko, također na zasebnoj konferenciji, da nije riječ samo o 8,5 milijuna kuna, već stotinjak milijuna koji su "nezakonito prorajtani" te da je "to trebalo skriti".

Konferenciju za novinare za utorak je u Požegi najavio predsjednik HSP-a Anto Đapić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙