FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Referendum u "Jadroliniji"- Sindikat pomoraca za štrajk

RIJEKA,24. siječnja 2006.(Hina) - Na referendum o organiziranjudvosatnog štrajka upozorenja i drugih sindikalnih akcija u"Jadroliniji", koji je među radnicima te tvrtke proveo Sindikatpomoraca Hrvatske (SPH), odazvalo se 775 od ukupno 1785 zaposlenih, aštrajk su poduprla 763 radnika, doznaje se danas iz SPH.
RIJEKA,24. siječnja 2006.(Hina) - Na referendum o organiziranju dvosatnog štrajka upozorenja i drugih sindikalnih akcija u "Jadroliniji", koji je među radnicima te tvrtke proveo Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), odazvalo se 775 od ukupno 1785 zaposlenih, a štrajk su poduprla 763 radnika, doznaje se danas iz SPH.

Iz Sindikata ističu da su se o mogućem štrajku izjašnjavali i članovi Sindikata i zaposlenici koji nisu njegovi članovi. Prema podacima iz tog sindikata od ukupno 1785 zaposlenika "Jadrolinije" njih oko 700 članovi su SPH.

Po riječima povjerenice SPH u "Jadroliniji" Marice Njegovan, Sindikat će nakon provedena referenduma započeti pripreme za štrajk upozorenja, a datum štrajka bit će naknadno određen, ovisno o odlukama Hrvatskog sabora.

U SPH nisu zadovoljni Konačnim prijedlogom Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koji je Vlada početkom siječnja uputila u saborsku proceduru.

Smatraju da je riječ o lošem i nedorečenu zakonu koji će negativno utjecati na socijalni i gospodarski položaj radnika. Također, drže da se taj prijedlog zakona ne donosi zbog zahtjeva struke i ulaska Hrvatske u Europsku uniju te da bi on mogao urušiti postojeći sustav kvalitetne usluge za putnike.

Sindikat traži doradu Konačnog prijedloga Zakona kojom bi hrvatskim brodarima, koji sada održavaju državne brodske linije, bile dodijeljene prvenstvene koncesije, na rok od 10 godina. To bi, smatraju, omogućilo očuvanje radnih mjesta, jačanje domaćih brodara i bolju pripremu za razdoblje nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Njegovan je kazala da će vodstvo SPH sutra, prije početka sjednice Sabora, saborskim zastupnicima podijeliti Pomorski vjesnik, glasilo SPH, u kojemu će zastupnici moći pročitati zašto je Sindikat protiv prihvaćanja Konačnog prijedloga Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu te zašto traži njegovo povlačenje iz saborske procedure.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙