FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 13. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Televizija Slavonije i Baranje (TVSB) odbila je policiji dati snimku emisije u kojoj je gradonačelnik Osijeka Anto Đapić navodno imenovao svjedoke u postupcima protiv ratnih zločina, pa je općinsko Državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo Županijskom sudu prijedlog za privremeno oduzimanje te snimke. U povodu istupa Anta Đapića u emisiji "Tema dana" 25. studenog 2005. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku zatražilo je od osječko-baranjske Policijske uprave kriminalističku obradu i pribavljanje snimke emisije kako bi se utvrdila njegova moguća kaznena odgovornost. Međutim TV SB odbio je dati snimku policiji, rekavši da će ju dati državnom odvjetništvu. Osječko Općinsko državno odvjetništvo u više navrata tražilo snimku spomenute emisije no kako ju nije dobilo, jučer je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku podnesen prijedlog za izdavanje sudskog naloga za privremeno oduzimanje snimke.

ZAGREB - Državni inspektorat priopćio je da je u 15 mjeseci proveo 480 izravnih inspekcijskih nadzora kod različitih rudarskih subjekata i na rudarskim objektima radi otkrivanja i suzbijanja ilegalnog iskapanja i devastiranja rudnog blaga što državni proračun godišnje oštećuje za milijunske iznose. Napominju da su proveli nadzor i u trgovačkom društvu Kamen-Ingrad i da su u 2004. na dva polja zabranili radove i zapečatili rudarske objekte jer nisu posjedovali koncesiju. Podnijet je i zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a Državnom odvjetništvu je upućen zahtijev radi pokretanja sudskog postupka za oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi. Iznos ilegalno iskopanog kamena do zatvaranja polja procijenjen je na približno 64 milijuna kuna. U priopćenju se navodi da su konačni obračun duga tvrtke od 35 milijuna kuna zajednički izradili Ministarstvo gospodarstva i Državni inspektorat na temelju odluke Vlade.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader razgovarao je danas s Jeanom Lemierreom, predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji, kako je priopćila Vlada, u Hrvatsku došao dati podršku Vladi na putu u EU te razgovarati o budućim aktivnostima EBRD-a u RH. EBRD je do danas u Hrvatsku investirao 1,3 milijarde eura i to putem zajmova javnom i privatnom sektoru, te ulaganjima u kapital privatnih tvrtki. Jean Lemierre naglasio je dobre odnose s Vladom, iskazao zadovoljstvo napretkom Hrvatske i istaknuo spremnost EBRD-a u podupiranju budućih aktivnosti koje će pomoći pri pristupanju EU-u. Dogovoreno je da će EBRD u idućem razdoblju posebice podupirati infrastrukturne projekte lokalne samouprave, posebice one koje će se moći sufinancirati iz pretpristupnih fondova. S predsjednikom EBDR-a razgovarao je danas i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

RIJEKA - Sindikat pomoraca Hrvatske - Podružnica "Jadrolinija" donijela je odluku nakon današnjeg sastanka čelništva da se pokrene organiziranje dvosatnog štrajka upozorenja u toj tvrtki tražeći od Vlade da povuče prijedlog Zakona o prijevozu u povremenom i linijskom pomorskom obalnom prometu. Predsjednica Podružnice "Jadrolinija" SPH Marica Njegovan izvijestila je da sindikat računa na štetu koju bi svojom akcijom mogao počiniti otočnom stanovništvu koje, kazala je, nije krivo što je dovedeno u tu situaciju. Navela je da je odgovornost sindikata u organizaciji toga štrajka kao što je, kako je rekla, odgovornost i na Vladi koja je predložila predstavljeni tekst prijedloga zakona. Prije štrajka, krajem sljedećeg tjedna, provest će se referendum među članstvom o organizaciji štrajka, a u provedbu štrajka, ako referendum uspije, pozvat će se i radnike koji nisu članovi sindikata.

ZAGREB - Željko Pecek od sutra bi i formalno trebao postati predsjednik HSS-ova saborskog Kluba zastupnika, a na tu bi ga dužnost trebalo potvrditi HSS-ovo Predsjedništvo koje se sutra konstituira u Vrbovcu, najavili su u HSS-u. Sastanak u Vrbovcu, prvo je veće okupljanje HSS-ovaca nakon izbora Josipa Friščić za novog predsjednika stranke. Peceka je za predsjednika Kluba zastupnika još u prosincu izabrala većina, smjenivši tadašnjeg predsjednika stranke Zlatka Tomčića, no zbog moratorija koji je postignut neposredno pred izbor novog predsjednika HSS-a, ta je odluka bila odgođena. HSS-ovci će razgovarati o koncepciji novog izbornog zakona - osnovne smjernice dat će Friščić, dok će HSS-ov Klub dobiti zadaću da izradi novi, odnosno promjeni postojeći izborni zakon na način da spiječi trgovinu mandatima i događaje viđene u Sisku, Požegi, Velikoj Gorici.

OSIJEK - Protiv trojice osumnjičenika iz Ernestinova, Đakova i Semeljaca djelatnici osječko-baranjske PU podnijet će kaznene prijave jer su za zgrade općine Šodolovci skinuli i zapalili zastavu srpske nacionalne manjine, izvijestila je ta PU. Provedenom kriminalističkom obradom utvrđena je osnovana sumnja da su 26-godišnjak iz Ernestinova, 25-godišnjak iz Đakova te 22-godišnjak iz Semeljaca 11. siječnja, oko 23,45 sati, skinuli zastavu srpske nacionalne manjine sa zgrade općine Šodolovci. Tereti ih se da su zastavu zatim odnijeli u mjesto Stari Mikanovci gdje su ju zapalili. Protiv trojice osumnjičenika podnijet će se kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjiva djela povrede ugleda RH te uništenja i oštećenja tuđe stvari.

SISAK - Bivši gradonačelnik Siska i nositelj Koalicije SDP-a, HNS-a, HSS-a i LS-a "Sisačko proljeće" Davorko Vidović najavio je da će ta koalicija, koja je do 30. prosinca prošle godine bila na vlasti u Sisku, "pokrenuti cijeli niz akcija kako bi političkim i pravnim sredstvima osigurala da se ispoštuje volja građana Siska iskazana na prošlim lokalnim izborima". Vidović je najavio da će Koalicija 'Sisačko proljeće' Upravnom sudu Republike Hrvatske podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti, na kojemu rade vrsni pravni stručnjaci. Na konferenciji za novinstvo "Sisačkog proljeća", prvoj nakon što je u Sisku došlo do promjene vlasti i otkad su SDP, HNS, HSS i LS u oporbi, Vidović je izrazio uvjerenost da će Upravni sud "na temelju svih raspoloživih podataka i činjenica farsu, nazvanu preuzimanje vlasti u Sisku, poništiti u primjerenom roku".

ZAGREB - Postoji stvaran rizik da se za hrvatske potrošače primjena Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu pretvori u bumerang, ocijenio je generalni direktor Hipermarketa Coop d.o.o. Gabriele Franceschi. Prilika je to, kako pojašnjava u priopćenju, da proizvođači neopravdano povećaju cijene i novi dodatan namet na teret hrvatskih potrošača, koji može dovesti do općeg smanjenja kupovne moći. Naime, u mnogim novim cjenicima koji u Ipercoop stižu od proizvođača vode, mlijeka, sokova, pića i napitaka navode se povišenja cijena koja pretjerano premašuju već visoke naknade predviđene pravilnikom. U nekim slučajevima radi se o gotovo dvostrukom povećanju u odnosu na iznos koji je predviđen zakonski, kažu u Ipercoop-u.

OSIJEK - Tri osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije privedene su danas u istražni centar osječkoga Županijskoga suda zbog osnovane sumnje da su prijevarama i krivotvorenjem isprava oštetili 46 poduzeća za najmanje tri milijuna kuna, dok je za prvoosumnjičenom ženom raspisana tjeralica. Po saznanjima PU osječko-baranjske, prvoosumnjičena pedesetogodišnjakinja iz Darde nalazi se na području Srbije i Crne Gore, izvijestili su danas dužnosnici te PU na konferenciji za novinare. Načelnik Odjela gospodarskog kriminaliteta Stanko Mihaljević rekao je kako je tromjesečnom kriminalističkom obradom, u suradnji s vukovarsko-srijemskom PU, utvrđena osnovana sumnja da je provosumnjičena, kao odgovorna osoba osječke tvrtke "Torba" d.o.o., trojici ostalih osumnjičenika predala dokumentaciju poduzeća, žig i bianco zadužnice, koje su uporabili za kažnjiva djela.

SPLIT - Vozač blindiranog kombija koji je sudjelovao u prometnoj nesreći kod Živogošća Ivanko Perić (58) priveden je poslijepodne istražnom sucu Županijskog suda u Splitu s kaznenom prijavom zbog izazivanja prometne nesreće, izvijestila je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj, ne navodeći njegov identitet. Nesreća, u kojoj su dvije osobe poginule, dogodila se 5. siječnja poslijepodne na Jadranskoj magistrali - D8 kod Živogošća, kada je autobus makarskog "Prometa", na liniji Metković-Split, udario u kombi Splitske banke koji je iz smjera Splita prešao na suprotni kolnički trak. Autobus je, da bi ga izbjegao, skrenuo s ceste te je sletio u provaliju i prevrnuo se na krov.

SPLIT - Pritvorenik splitskog zatvora na Bilicama danas je oko 13 sati, dok je sprovođen u splitsku Kliničku bolnicu, uspio pobjeći djelatnicima Pravosudne policije, doznaje se neslužbeno na splitskom Sudu i splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Također se iz istih izvora neslužbeno doznaje kako je riječ o 22-godišnjem R. R. iz Sinja, koji se nalazi u pritvoru od 24. prosinca prošle godine odlukom Općinskog suda u Splitu pod sumnjom da je počinio kažnjivo djelo teške krađe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙