FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Kava nije dobar doping

ZUERICH, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Znanstvenici saSveučilišne bolnice u Zuerichu nedavno su ustvrdili da je kava lošdoping, odnosno da smanjuje reakciju srca na povećani fizički napor.
ZUERICH, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Znanstvenici sa Sveučilišne bolnice u Zuerichu nedavno su ustvrdili da je kava loš doping, odnosno da smanjuje reakciju srca na povećani fizički napor.

Za taj učinak kod zdravih osoba dovoljne su dvije šalice. Konkretno, kava sprječava povećani protok krvi u samo srce kod povećanog tjelesnog napora, što znači da srce ne dobiva potrebnu količinu krvi i hranjivih tvari, niti je u mogućnosti ukloniti ugljični dioksid, mliječnu kiselinu i ostale štetne tvari koje nastaju u staničnom disanju.

U istraživanju što ga je na 18 zdravih mladih redovitih potrošača kave proveo prof. Mehdi Namdar, ispitanici su 50 minuta prije vježbanja uzeli 200 miligrama kofeina, što odgovara dvjema šalicama kave. Omjer između protoka krvi za vrijeme vježbanja i onoga u mirovanju naziva se rezervni miokardalni protok. Uzimanje kofeina smanjuje taj protok za 22 posto, a na razrijeđenom zraku za 39 posto.

Vjeruje se da kofein blokira neke receptore na srčanim krvnim žilama koji uzrokuju širenje žila kao odgovor na povećani tjelesni napor. Dakle istraživanje sugerira da uzimanje kofeina kao dopinga djeluje kontraproduktivno, a važnije od tog podatka je da pacijenti s koronarnom bolešću, uzimanjem kave riskiraju ishemiju srca i infarkt, budući fizički napor može uslijediti bilo kada, primjerice, prilikom trčanja za tramvajem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙