FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarska će izručiti Adamova Rusiji, a ne SAD-u

ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Švicarska će izručiti bivšegruskog ministra za atomsku energiju Jevgenija Adamova njegovojdomovini Rusiji, a ne SAD-u, javili su svjetski mediji.
ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Švicarska će izručiti bivšeg ruskog ministra za atomsku energiju Jevgenija Adamova njegovoj domovini Rusiji, a ne SAD-u, javili su svjetski mediji.

Odluka saveznog suda u Lausannei usvojila je žalbu Adamova na odluku švicarskog ministarstva pravosuđa od listopada da će ga izručiti SAD-u.

Adamov, koji je obnašao dužnost ministra u vrijeme Borisa Jeljcina, uhićen je u svibnju prilikom posjeta Bernu na zahtjev SAD-a. Otpustio ga je Vladimir Putin 2001. godine nakon što ga je parlamentarno povjerenstvo optužilo za primanje mita. Tijekom mandata na čelu resora za atomsku energiju, Adamov je u Rusiji progurao i sporan zakon o uvozu nuklearnog otpada u Rusiju.

Moskva, koja je strahovala da bi Adamov mogao otkriti osjetljive državne tajne u slučaju izručenja SAD-u s obzirom na to da je bio ministar za atomsku energiju te navodno zna pojedinosti o ruskoj proizvodnji nuklearnog oružja kao i položaju ruskih nuklearnih postrojenja, u nekoliko je navrata kritizirala odluku o njegovu izručenju SAD-u i tražila je da ga Švicarska vrati u Rusiju.

SAD optužuju Adamova zbog umiješanosti u prijevaru vrijednu 9 milijuna dolara.

Američki tužitelji povezuju Adamova (65) s krađom financijskih sredstava koje je Washington poslao radi pojačanja sigurnosti na desecima nuklearnih postrojenja širom Rusije.

Prije nego što je postao ministar Adamov je bio na čelu takozvanog NIKIET-a, moskovskog instituta za nuklearna istraživanja, koji je bio u središtu različitih atomskih projekata u vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Mihail Kaminin zadovoljan je zbog odluke švicarskog suda i za Interfax je rekao kako očekuje da će sve formalnosti oko izručenja Adamova biti završene što prije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙