FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otac LSD-a napunio sto godina

ZUERICH, 11. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Švicarski kemičar AlbertHofmann, koji je prije 60 godina otkrio LSD, proslavio je u srijedustoti rođendan i iskoristio tu prigodu da pokuša povratiti ugled svogizuma njegovim korištenjem u liječenju.
ZUERICH, 11. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Švicarski kemičar Albert Hofmann, koji je prije 60 godina otkrio LSD, proslavio je u srijedu stoti rođendan i iskoristio tu prigodu da pokuša povratiti ugled svog izuma njegovim korištenjem u liječenju.

Albert Hofmann će ovog vikenda primiti počasti znanstvenika cijelog svijeta na simpoziju o toj halucionogenoj tvari koja je danas u potpunosti zabranjena, a koju je slučajno otkrio u svom laboratoriju 1943.

Hofmann je cijeli radni vijek proveo u Sandozu, jednoj od tri velike farmaceutske tvrtke iz Basela.

Tamo je slučajno otkrio LSD kada mu je na ruku kapnula tvar koju je proučavao - dietilamid lisergične kiseline (LSD 25) - i odmah je osjetio neobične senzacije, tjeskobu, vrtoglavicu i halucinacije.

Tri dana kasnije ponovno je testirao tu tvar, ovog puta namjerno i uočio je jednake učinke.

Umirovljeni kemičar žarko želi da se LSD ponovno dozvoli. On drži da LSD ublažava bolove, posebice bolesnicima kojima morfij više ne djeluje.

Vrhunski američki i europski znanstvenici su se također skloni ublaženju zabrane LSD-a u istraživanjima i terapijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙