FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar potonuo prema euru i švicarskom franku

LONDON, 23. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Posljednja u nizu izjavadužnosnika američke središnje banke Fed u ponedjeljak je ojačalauvjerenje ulagača na svjetskim deviznim tržištima da se bližizavršetak ciklusa podizanja američkih kamatnih stopa, što je tečajameričke valute spustilo na najnižu razinu prema euru i švicarskomfranku u zadnja četiri mjeseca.
LONDON, 23. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Posljednja u nizu izjava dužnosnika američke središnje banke Fed u ponedjeljak je ojačala uvjerenje ulagača na svjetskim deviznim tržištima da se bliži završetak ciklusa podizanja američkih kamatnih stopa, što je tečaj američke valute spustilo na najnižu razinu prema euru i švicarskom franku u zadnja četiri mjeseca.

Do podneva je tečaj eura tako ojačao na 1,228 dolara. Dolar se spustio i na 1,2664 švicarska franka. Britanskom funtom, pak, trguje se po 1,7754 dolara. Dolar stoji i 114,7 jena.

Jačaju špekulacije da bi Fed mogao na svom zasjedanju krajem siječnja još jednom podići kamatnu stopu i to s trenutnih 4,25 na 4,5 posto, i da će nakon toga zaključiti s njihovim podizanjem. Predsjednik Fedove podružnice u Richmondu Jeffrej Lacker izjavio je u petak da je središnja banka pri završetku ciklusa podizanja kamatnih stopa.

Zabrinutosti oko eskalacije nesporazuma između Iraka i Zapada zbog nuklearnih ambicija Teherana, uzlet cijena nafte te oštro klizanje cijena dionica na Wall Streetu u petak također su pridodali averziji ulagača prema riziku, što je ojačalo njihove razloge za prodaje dolara.

"Tržište očekuje da će Europska središnja banka podignuti kamatne stope i više nego su ranije procjenjivali, dok bi Fed mogao uskoro završiti svoju kampanju zaoštravanja monetarne politike. Uz slabljenje cijena dionica i visoke cijene nafte sve to ukazuje na slabljenje dolara", izjavio je Tony Norfiels, čelnik istraživanja pri Abn Amrou.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙