FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Kalvinizam u Hrvata"

OSIJEK, 23. siječnja 2006. (Hina) - Knjiga "Kalvinizam u Hrvata - sposebnim osvrtom na reformiranu župu Tordinci 1862.-1918." dr. sc.Jasmina Milića, seniora Protestantske reformirane kršćanske crkve uHrvatskoj, predstavljena je danas u Centru za mir, nenasilje i ljudskaprava u Osijeku.
OSIJEK, 23. siječnja 2006. (Hina) - Knjiga "Kalvinizam u Hrvata - s posebnim osvrtom na reformiranu župu Tordinci 1862.-1918." dr. sc. Jasmina Milića, seniora Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj, predstavljena je danas u Centru za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku.

Riječ je o prvoj knjizi koja govori o kalvinističkoj reformaciji i samu značenju kalvinizma u Hrvata.

Reformirano kršćanstvo, koje slijedi tradiciju reformatora Jeana Calvina, poznato je na ovim prostorima i kao kalvinizam, a njegovi sljedbenici kao kalvini, istaknuo je autor dr. Milić.

Napomenuo je kako su "većina kalvinskih, odnosno reformiranih župa na ovim prostorima etničke madžarske župe pa se pojam kalvinizam poistovjećuje s madžarskom nacionalnom zajednicom u Hrvatskoj, premda je većina Madžara u Hrvatskoj rimokatoličke vjeroispovijedi".

Kalvinizam je od samih svojih početaka bio prisutan i u Hrvata, "no uspio je preživjeti i održati se samo u Tordincima, zbog čega je poseban naglasak u knjizi na tordinačkoj reformiranoj župi jer je ona jedina hrvatska kalvinska ili reformiran župa koja djeluje od 16. stoljeća", rekao je senior Milić.

Knjigu je predstavio prof. dr. Ivan Balta s Filozofskog fakulteta u Osijeku, istaknuvši kako je knjiga važna "za hrvatsku historiografiju jer osvjetljuje slabo znan trenutak povijesne istine". Reformirana ili kalvinska tradicija, koja se "održala od 16. stoljeća do danas u Tordincima, svakako je fenomen i pokazatelj vjernosti ovoga naroda, kojemu kroz povijest nije bilo uvijek lako biti različit od drugih", istaknuo je dr. Balta.

Predstavljanju knjige, koja je izišla u nakladi Protestantske reformirane crkvene općine u Tordincima i Teološkog fakulteta iz Novog Sada, nazočili su predstavnici različitih vjerskih zajednica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙