FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena izabrana djela Slobodana Šnajdera

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Prvo kolo Izabranih djela SlobodanaŠnajdera, u kojem je u tri knjige obuhvaćen izbor njegove proze,dramoleta, eseja i drama, predstavljeno je danas u Novinarskom domu.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Prvo kolo Izabranih djela Slobodana Šnajdera, u kojem je u tri knjige obuhvaćen izbor njegove proze, dramoleta, eseja i drama, predstavljeno je danas u Novinarskom domu.

U prvom od tri planirana kola Šnajderovih izabranih djela, objavljene su "Knjiga o sitnom" s prozom i dramoletima, "Kaspariana" s esejima te "Smrtopis" s dramama, među kojima je i "Kamov, smrtopis".

Urednik knjiga Božo Rudež, iz zagrebačke Naklade Prometej, rekao je da će se cjelovit Šnajderov opus predstaviti kroz devet knjiga u tri kola. Drugo kolo izlazi najesen, a treće početkom 2007.

Slobodan Šnajder, kojega su devedesetih prozivali izdajnikom hrvatstva, jedan je od rijetkih pisaca koji se ozbiljno bave nacionalnom poviješću, ocijenio je Velimir Visković, koji je napravio izbor Šnajderovih djela.

Visković je podsjetio kako je Šnajder od svojih književnih početaka u hrvatskoj kulturnoj javnosti izazivao kontroverzne odjeke.

U vrijeme kada se njegove drame nisu igrale u Hrvatskoj, one su bile postavljane na najprestižnije pozornice Austrije i Njemačke, što nije doživio niti jedan naš pisac, rekao je Visković.

Ocijenio je da mu polemičnost nije karakteristična samo za eseje i publicistički rad, već i za dramski opus.

Opsesivna Šnajderova tema, koja se provlači kroz većinu njegovih dramskih tekstova, jest problem slobode pojedinca, odnosno nasilja koje se provodi nad pojedincem u ime nekog nadindividualnog autoriteta, nacije, domovine, klase, ustvrdio je Visković.

Slobodan Šnajder (Zagreb, 1948.) od 1967. objavljuje novele i eseje, no zasad se najviše profilirao kao dramatičar. Prva profesionalna izvedba njegova djela bila je "Minigolf" 1968. u tadašnjem Zagrebačkom dramskom kazalištu (danas "Gavella"), a posljednja "Peto evanđelje" 2004. u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Ulomke iz njegovih djela na promociji je interpretirao glumac Zagrebačkog kazališta mladih Jasmin Telalović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙