FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington: Međunarodni centar nadležan za spor HEP-a i nuklearke Krško

WASHINGTON,23. siječnja 2006.(Hina) - Međunarodni centar za rješavanjeinvesticijskih sporova (ICSID) u Washingtonu 28. prosinca prošlegodine formalno je registrirao arbitražni zahtjev koji je Hrvatskaelektroprivreda (HEP) podnijela protiv Slovenije zbog neisporučenestruje iz nuklearke Krško i time potvrdio da je nadležan za spor te daće nastaviti proceduru u kojoj je sljedeći korak uspostava arbitražnogsuda.
WASHINGTON,23. siječnja 2006.(Hina) - Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu 28. prosinca prošle godine formalno je registrirao arbitražni zahtjev koji je Hrvatska elektroprivreda (HEP) podnijela protiv Slovenije zbog neisporučene struje iz nuklearke Krško i time potvrdio da je nadležan za spor te da će nastaviti proceduru u kojoj je sljedeći korak uspostava arbitražnog suda.

HEP je pred ICSID-om od Republike Slovenije zatražio odštetu od 32 milijuna eura za štetu koja je nastala jer nije stupio u posjed nuklearke Krško 30. lipnja 2002. kako je bilo predviđeno ugovorom između Hrvatske i Slovenije budući da je slovenski parlament ratificirao ugovor tek 25. veljače 2003.

Cijela procedura je tek u početnoj fazi i nakon što je ICSID formalno proglasio nadležnost za slučaj sljedeći korak je formiranje arbitražnog suda koji će odlučivati o odštetnom zahtjevu.

"Čekamo da Slovenija odgovori na prijedlog o uspostavi arbitražnog suda", rekao je u ponedjeljak za Hinu odvjetnik Robert Hawkins iz odvjetničke kuće Hunton and Williams iz Richmonda koji zastupa HEP.

Po njegovim riječima prijedlog je u okviru uobičajenog, da svaka strana imenuje po jednog arbitra, a njih dvojica predsjednika arbitraže.

Prema konvenciji kojom je uspostavljen ICSID, tijelo usko povezano sa Svjetskom bankom, presuda arbitražnog suda je obvezujuća za strane u sporu.

"U skladu s konvencijom Slovenija je obvezna postupiti prema presudi arbitražnog suda", rekao je Hawkins dodajući da kao rezultat spora očekuje da Slovenija plati HEP-u traženih 32 milijuna eura.

Hawkins kaže da je teško reći koliko će procedura arbitraže trajati imajući na umu da su neki slučajevi pred ICSID-om završeni brzo, za nekoliko mjeseci, dok su drugi trajali godinama.

"Nastojat ćemo voditi postupak što je brže moguće", rekao je on.

Kako se doznaje, Sloveniju će u arbitražnom postupku zastupati odvjetnik Stephen Jagusch iz odvjetničke kuće Allen anad Overy iz Londona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙