FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP: ICSID i formalno registrirao arbitražni zahtjev

ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Međunarodni centar za rješavanjeinvesticijskih sporova (ICSID) u Washingtonu službeno je obavijestioHrvatsku elektroprivredu (HEP) o formalnom registriranju arbitražnogzahtjeva podnesenog protiv Vlade Republike Slovenije, izvijestili sudanas iz HEP-a.
ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu službeno je obavijestio Hrvatsku elektroprivredu (HEP) o formalnom registriranju arbitražnog zahtjeva podnesenog protiv Vlade Republike Slovenije, izvijestili su danas iz HEP-a.

Tim činom je ICSID potvrdio HEP-ovo pravo da kroz arbitražu riješi pitanje svojih potraživanja prema Sloveniji u iznosu od 32 milijuna eura, a za štetu koja je nastala jer HEP nije stupio u posjed NE Krško 30. lipnja 2002., kako je to bilo predviđeno Ugovorom između Hrvatske i Slovenije, budući da je slovenski parlament ratificirao Ugovor između dviju država tek 25. veljače 2003., navodi se u priopćenju.

Prema tumačenjima iz HEP-a, ICSID je time izvijestio da se smatra nadležnim za podnijeti zahtjev te da će zahtjev HEP-a de facto ući u proceduru.

HEP je arbitražni postupak protiv Vlade Slovenije pokrenuo 4. studenoga ove godine.

HEP je zatražio naknadu u iznosu 32 milijuna eura, a odštetni zahtjev izračunat je na temelju razlike u cijeni električne energije iz nuklerake Krško i zamjenskih izvora koje je HEP morao koristiti u razdoblju od 30. lipnja 2002. do 19. travnja 2003., kada je ponovno počeo preuzimati struju iz Krškog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙