FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 6. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati
ZAGREB, 6. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je priopćila da Uredbu o određivanju područja ribolovnoga mora koju je usvojila Vlada Republike Slovenije "smatra neprihvatljivom, pravno neutemeljenom i ništavnom".

"Obzirom da Uredba nema i ne može imati nikakvog pravnog učinka u područjima mora nad kojima Republika Hrvatska ima suverenost ili suverena prava, Vlada Republike Hrvatske ocjenjuje da je riječ o neprihvatljivoj odluci koja se može tumačiti pokušajem posezanja za državnim područjem Republike Hrvatske", priopćeno je iz Vlade RH.

Odluka slovenske Vlade, dodaje se, "u izravnoj je suprotnosti sa Zajedničkom izjavom o izbjegavanju incidenata usvojenom na Brijunima na zajedničkoj sjednici hrvatske i slovenske vlade, te je protivna i tada preuzetoj obvezi o tome da nijedna strana uz granicu neće jednostrano stvarati novo stanje".

Uredba je, ističe se u priopćenju, "protivna i međunarodnom pravu i temeljnim načelima međunarodnih odnosa, uključujući i načela na kojima počiva Europska unija".

"Vlada Republike Hrvatske utvrđuje da i ova odluka slovenske Vlade potvrđuje političku opravdanost i pravnu utemeljenost formalnog prijedloga Vlade Republike Hrvatske upućenog Vladi Republike Slovenije o podnošenju spora oko razgraničenja državne granice na moru međunarodnom pravosudnom tijelu", dodaje se na kraju priopćenja.

LJUBLJANA - Slovenija je potkraj prošle godine i službeno obaviještena o odštetnom zahtjevu Hrvatske elektroprivrede (HEP) za neisporučenu struju iz nuklearke Krško, rekao je u četvrtak za slovensku agenciju STA slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak dodajući da je time i formalno počela procedura arbitraže pred Međunarodnim centrom za investicijske sporove u Washingtonu.

HEP je početkom studenoga prošle godine pred tom ustanovom pokrenuo pitanje odštete za struju koju nije dobivao iz zajedničke slovensko-hrvatske nuklearke od 30. lipnja 2002. do 19. travnja, dakle u razdoblju od trenutka ratifikacije međudržavnog ugovora po kojemu je morao dobivati polovicu proizvedene struje pa do trenutka kad je ponovo počeo preuzimati ugovorne količine. Riječ je o iznosu od nešto manje od 32 milijuna eura.

Vizjak je u četvrtak ponovio svoje prijašnje izjave da je takav zahtjev HEP-a neutemeljen te da će Slovenija razmisliti o tome da i sama pokrene arbitražu pred istom institucijom jer Hrvatska, kako je rekao ne poštuje međudržavni sporazum o nuklearci Krško.

MOSTAR - Središnji odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH okončan je kasno poslijepodne u četvrtak u Mostaru izglasavanjem potpore predsjedniku Draganu Čoviću i Predsjedništvu stranke unatoč zahtjevima nedavno isključenih HDZ-ovaca a okupljenih oko Bože Ljubića da iniciraju održavanje novoga stranačkog Sabora i ponište isključenje iz stranke.

Od 147 članova Središnjeg odbora HDZ-a BiH koliko je nazočilo sjednici potporu radu Predsjedništva BiH pod vodstvom Čovića iskazalo je 139 nazočnih, a samo ih je osam bilo suzdržano. U dnevni red Središnjeg odbora nije uvrštena točka o kritikama stranačkog čelništva koje potječu od isključenih članova Bože Ljubića, Martina Raguža i Josipa Merdže. Njihovo isključenje nedavno je kritizirao i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

SARAJEVO/BANJA LUKA - Zapovjedništvo mirovnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) potvrdilo je u četvrtak navečer da su vojnici iz sastava EUFOR-a tijekom operacije izvedene u jutarnjim satima u Rogatici bili prisiljeni otvoriti vatru pri pokušaju uhićenja Dragomira Abazovića za kojim je raspisana tjeralica zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

U priopćenju objavljenom u Sarajevu navodi se da je na pripadnike EUFOR-a pucano kada su stigli na mjesto gdje je trebalo obaviti uhićenje. "Vojnici su pucali u samoobrani pri čemu su dvije osobe koje su bile u kući koja je gađana ozlijeđene", stoji u priopćenju te se dodaje kako se "osumnjičeni (Abazović) sam ranio".

Bolnički izvori u Foči potvrdili su da je uz Dragomira Abazovića ozlijeđen i njegov 11-godišnji sin Dragoljub te supruga Rada koja je tijekom dana i preminula od posljedica ranjavanja. Dragomir Abazović i njegov sin su operirani i izvan su životne opasnosti.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush je u četvrtak izraelskog premijera Ariela Sharona opisao kao "dobrog i snažnog čovjeka koji ima viziju mira".

"Naš narod Arielu Sharonu izražava najveće simpatije i molimo se za njegov oporavak", rekao je Bush na početku govora u State Departmentu.

Iranski predsjednik Ahmadinedžad je pak o Sharonu za sastanka s islamskim vjerskim dužnosnicima u gradu Komu rekao: "Danas ste svi to čuli, a nadam se da je kriminalac Sabre i Šatile konačno sa svojim precima, a ako Bog da i oni drugi će mu se uskoro pridružiti".

Službeni je Washington zgrožen izjavom iranskog predsjednika na račun Ariela Sharona.

"Ahmadinedžad je čovjek koji se skriva pod krinkom islamskog pacifizma, a evo što se od njega može čuti" rekao je Sean McCormack, glasnogovornik State Departmenta.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u četvrtak rekla kako je ponovno pokretanje istraživanja nuklearnog goriva znak da će Iran odbaciti diplomatsko rješenje nuklearne krize, no nije rekla da će SAD potaknuti prijavljivanje iranskog slučaja Vijeću sigurnosit UN-a.

Državna tajnica rekla je kako se "nada da diplomatska sredstva nisu iscrpljena" dodajući kako postaje jasno da Iranci ne prihvaćaju diplomatski kompromis kojim bi se ograničile njihove nuklearne ambicije".

Condoleezza Rice se novinarima obratila nakon što je predsjednik Ahmadinedžad u četvrtak izjavio kako će Iran sljedeći tjedan nastaviti s istraživanjem nuklearnog goriva unatoč upozorenjima Zapada da bi takvo ponašanje moglo ugroziti napore uložene u pronalaženje diplomatskog rješenja.

NEW YORK - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour pozvala je nepalske vlasti i maoističke pobunjenike na poštivanje ljudskih prava i nakon isteka četveromjesečnog primirja.

Visoka povjerenica UN-a je rekla da nepalska vlada mora poštivati Ženevsku konvenciju i ostale sporazume o poštivanju ljudskih prava koej je potpisala a da čelnici pobunjenika trebaju javno dati do znanja da će poštivati međunarodno humanitarno pravo.

Pobunjenici koji su inspirirani kineskim vođom Mao Zedongom bore se od 1996. godine kako bi srušili nepalsku monarhiju i uspostavili komunističku državu. U toj je pobuni do sada ubijeno oko 12.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙