FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: O nuklearci Krško u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU - "Delo"

LJUBLJANA,19. siječnja(Hina) - Ekspertna skupina, koju je slovenskavlada formirala zbog arbitražnog postupka Hrvatske elektroprivrede(HEP) protiv Slovenije pred Centrom za investicijske sporove uWashingtonu, bavi se i mogućnošću da se "nedostaci" izhrvatsko-slovenskog bilateralnog sporazuma o nuklearci Krško iznesutijekom pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, piše učetvrtak ljubljansko "Delo".
LJUBLJANA,19. siječnja(Hina) - Ekspertna skupina, koju je slovenska vlada formirala zbog arbitražnog postupka Hrvatske elektroprivrede (HEP) protiv Slovenije pred Centrom za investicijske sporove u Washingtonu, bavi se i mogućnošću da se "nedostaci" iz hrvatsko-slovenskog bilateralnog sporazuma o nuklearci Krško iznesu tijekom pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, piše u četvrtak ljubljansko "Delo".

"Prema našim informacijama, ekspertna skupina proučava mogućnost arbitraže u okviru ugovora o nuklearci, a prostudirat će i sve ostale nedostatke u tom ugovoru kako bi ih slovenska vlada mogla iznijeti tijekom pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom".

Kako piše vodeći slovenski dnevnik, riječ je najprije o tome da Hrvatska nije u roku 12 mjeseci od ratifikacije ugovora donijela odgovarajuće propise za financiranje razgradnje zajedničke nuklearke i redovnu uplatu sredstava u fond za razgradnju.

Saborsko gradivo za zakon o osnivanju fonda za razgradnju spremno je, ali je zapelo u kabinetu premijera Ive Sanadera, navodi "Delo".

Slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak potvrdio je za "Delo" da slovenska vlada razmatra moguće odgovore na potez HEP-a pred centrom za investicijske sporove u Washingtonu. HEP je pred međunarodnim centrom za investicijske sporove u Washingotnu pokrenuo odštetni zahtjev u iznosu nešto manjem od 32 milijuna eura. Riječ je o električnoj energiji neisporučenoj u vremenu od ratifikacije međudržavnog sporazuma o nuklearci Krško, pa do stvarnog ponovnog uključivanja isporuka struja iz nuklearke.

Hrvatski zahtjev za odštetu od 32 milijuna eura za neisporučenu struju je neutemeljen, ali se Slovenija ipak zauzima da dođe do nagodbe, pojasnio je za list Vizjak. List navodi da bi Slovenija na hrvatski zahtjev pred Centrom za investicijske sporove mogla reagirati protuzahtjevom u kojemu bi zahtijevala odštetu na ime kredita koje je sama financirala u vrijeme zamjene parogeneratora.

Takav bi protuzahtjev Slovenije, po ocjeni stručnjaka, bio logičan, jer Centar za investicijske sporove u Washingtonu "uvijek donosi odluke s dozom političkog opreza", pa one "nikad nisu onakve kako bi to odgovaralo jednoj strani u postupku", navodi "Delo" od četvrtka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙