FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić osudio ideju o arbitraži za Istru

PULA, 13. siječnja 2006. (Hina) - Istarski župan Ivan Jakovčić nadanašnjoj je konferenciji za novinare najoštrije osudio i odbacioizjave slovenskih, kako je rekao, ekstremističkih skupina koje prijetemeđunarodnom arbitražom, ne samo za cijelu Savudrijsku valu, već i zaIstru.
PULA, 13. siječnja 2006. (Hina) - Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare najoštrije osudio i odbacio izjave slovenskih, kako je rekao, ekstremističkih skupina koje prijete međunarodnom arbitražom, ne samo za cijelu Savudrijsku valu, već i za Istru.

Zastupnik Nacionalne stranke Srečko Prijatelj prekjučer je u priopćenju naveo da "Istra nikad nije bila hrvatska". Predložio je da bi u slučaju međunarodne arbitraže o granici trebalo arbitrirati, ne samo o Piranskom zaljevu, za koji kaže da je "nesporno slovenski", nego i o tome čija je Istra. "Istra nikad nije bila hrvatska i zato sadašnje stanje držimo okupacijom", naveo je Prijatelj u izjavi za javnost

Jakovčić je danas ocijenio da je riječ o marginalnim slovenskim političarima koji takvim izjavama žele na sebe skrenuti pozornost i koje im služe za dnevne unutarnjopolitičke potrebe. Pritom je pozvao građane Istre da se suzdrže od mogućih ekscesa i incidenata te da pripadnike slovenske manjine u Istri, kao i slovenske državljane, doživljavaju prijateljima i susjedima.

Jakovčić je priznao kako ima saznanja o manjim incidentima koji su se dogodili u Istri između Istrana i slovenskih gostiju te da je riječ o verbalnim prepirkama i svađama.

Najavio je da će se 6. veljače u Veneciji potpisati Povelja o osnivanju Jadranske euroregije te da će na idućoj sjednici županijskog poglavarstva biti donesena odluka o pristupanju euroregiji Alpe Adria, a koju bi činile Istarska i Primorsko-goranska županija, talijanske regije Friuli Venezia Giulia i Veneto, austrijska Koruška i jedna, zasad još neodređena, slovenska regija.

"Usprkos ovakvim desničarskim stajalištima koja dolaze sa slovenske političke scene, smatram da regije koje su povijesno i politički upućene jedna na drugu trebaju surađivati", rekao je Jakovčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙