FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada donijela zaključak o angažiranju odvjetničke kuće za arbitražu

LJUBLJANA,20. siječnja(Hina) - Slovenska vlada u četvrtak je naredovnoj sjednici odlučivala o angažiranju odvjetničke kuće koja ćezastupati slovenske interese u sporu koji je oko neisporučene strujeiz nuklearke Krško protiv Slovenije pokrenula Hrvatska elektroprivreda(HEP), potvrdio je u petak za Hinu glasnogovornik vlade ValentinHajdinjak.
LJUBLJANA,20. siječnja(Hina) - Slovenska vlada u četvrtak je na redovnoj sjednici odlučivala o angažiranju odvjetničke kuće koja će zastupati slovenske interese u sporu koji je oko neisporučene struje iz nuklearke Krško protiv Slovenije pokrenula Hrvatska elektroprivreda (HEP), potvrdio je u petak za Hinu glasnogovornik vlade Valentin Hajdinjak.

"O tome je donesen zaključak, ali ima oznaku povjerljivosti", rekao je Hajdinjak, dodajući da je ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak najavio da će oznaka povjerljivosti idućih dana biti povučena, a zaključak dostupan javnosti.

Slovenski mediji objavili su ovih dana da je slovenska vlada u sporu pred Centrom za investicijske sporove u Washingtonu spremna na nagodbu sa HEP-om, ali priprema i odgovor u obliku vlastita zahtjeva od oko 12 milijuna eura jer je Slovenija bez Hrvatske snosila troškove kredita podignutih za zamjenu parageneratora u nuklearci.

Ljubljansko "Delo" prenijelo je u četvrtak razmišljanja ministra gospodarstva Andreja Vizjaka i ekspertne skupine formirane nakon što je HEP pokrenuo odštetni zahtjev, a koja se bavi traženjem odgovora na arbitražni postupak, da bi slovenska strana pred Centrom za investicijske sporove u Washingtonu mogla pokrenuti protuzahtjev u kojemu bi od HEP-a tražila nadoknadu od oko 12 milijuna eura jer kao suvlasnik nije sudjelovao u financiranju kredita prilikom zamjene parogeneratora u nuklearci. Osim toga, ministar Vizjak ponovo je istaknuo da je zahtjev HEP-a bez temelja te da u Hrvatskoj još nije donesen zakon kojim se osiguravaju sredstva za razgradnju nuklearke nakon njena zatvaranja.

Prema navodima slovenskih medija, unatoč obećanja da će fond o razgradnji biti formiran do kraja prošle godine, to se nije dogodilo jer je zakonski prijedlog "zapeo" u kabinetu premijera Ive Sanadera. Ekspertna skupina slovenske vlade, po navodima slovenskih medija, analizira i "slabe" strane važećeg ugovora o nuklearci između Slovenije i Hrvatske, pa bi ih mogla iznijeti i tijekom pregovora Hrvatske s Europskom komisijom, vjerojatno prilikom pregovora koji se odnose na zatvaranja energetskog poglavlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙